Blog: Virgiel bij de WJD in Panama

Lees hier de laatste updates van Virgiel in Panama.


Update 23-01-2019

Wij hebben het hier onwijs naar ons zin. We slapen in gastgezinnen. Het is onbeschrijfelijk hoe lief en gastvrij de mensen hier zijn. Zij vinden het een eer om westerse mensen te ontvangen. Vorige week sliepen wij in Soná, een dorpje in de provincie Veraguas. Hier hebben wij een bijzondere vriendschap opgebouwd met ons gastgezin. Het afscheid was best moeilijk. Nu zitten wij in een gastgezin 30km vanaf Panama city. Het is hier enorm primitief. We slapen op houten planken tussen de kakkerlakken en vlooien. We slapen met 8 mensen op ongeveer 30m2. Maar we mogen niet klagen, want de mensen zijn onwijs dankbaar dat we er zijn. Het programma speelt zich af in Panama stad, daar zijn we nu.

Met vrijwilligers van WJD
De lokale tv
Liederen in het openbaar vervoer

Update 22-01-2019.

Eergisteren afscheid moeten nemen van onze gastgezinnen wat best wel zwaar -was. Het is echt onbeschrijfelijk hoe gastvrij wij daar in Soná behandeld zijn. Alsof je echt deel bent van de familie en de parochie. Toen zijn we vertrokken naar Santiago waar we een eerste, kleine indruk kregen over de WJD. Mensen uit zoveel verschillende landen bij elkaar voor een mis en daarna een festivalletje.

’s Avonds sliepen we in een school en hebben we daar nog een lange tijd muziek gemaakt en een biertje gedronken (want op het festival was bier niet toegestaan). Met een uurtje slaap uiteindelijk om 5 uur ’s ochtends in de bus gestapt naar Panama City! Na een rit van zo’n 6 uur kwamen we aan in San Andreas, 30 km buiten de stad waar wij zullen verblijven tijdens de WJD. Het is hier een stuk armer qua bezittingen en voorzieningen maar de gastgezinnen en mensen uit de parochie ontvingen ons wederom met een warm welkom.

Ik typ dit verhaal nu vanaf een houten plank (m’n bed), vanuit een piepklein huisje waar wij nu met z’n achten leven, waar er veel insecten zijn,  waar we de hele nacht kippen en hanen horen krijsen omdat we naast een kippenhok liggen, maar waar alweer een onwijs lieve familie is die zelf met z’n zessen op een kamer gaan liggen zodat wij een goed verblijf kunnen hebben. Zo naar de mis en dan wordt het tijd om Panama City te ontdekken!


Vanuit de hele wereld wordt er ongeveer een miljoen jongeren in Panama voor de Wereld Jongeren Dagen verwacht. Vanuit Nederland zijn 130 deelnemers in Panama. Nog eens 140 jongeren nemen deel aan het Nederlandse parallelweekend WJD@Home dat van 25 tot 27 januari wordt gehouden op Ameland. Vanuit De Noord vertegenwoordigen Jordie Entius, Gijs Veenstra, Corina Slijkerman, Toine Stoop, Lizzie Blauw en Dirkje Leurink Virgiel in Panama.

De eerste groep jongeren die vanuit Nederland naar de Wereldjongerendagen in Panama zijn gegaan, is ‘fenomenaal’ ontvangen in het plaatsje Sona waar onze jongeren bij gastgezinnen zijn onder gebracht. “Als popsterren werden we onthaald. Het hele dorp liep uit om ons met een erehaag, live muziek en vuurwerk te verwelkomen. Het was 03.00 uur in de nacht en zoveel mensen die voor ons zijn opgebleven om ons te verwelkomen om ons feestelijk gastvrij te ontvangen.”

9 uur vanmorgen bij jullie zijn we 15-01-2019 aangekomen bij ons gastgezin. Best wel ff een intense trip (11 uur vliegen, 6 uur reizen en bijna 10 uur aan ander vervoer en overstappen en dergelijken) erop zitten, maar op het punt dat we er allemaal best wel klaar mee waren kregen we toch een onthaal bij aankomst in Soná! Het hele dorp was wakker gebleven en verwelkomde ons met muziek en feest in hun kerk. We zitten in een prachtig eenvoudig huis met een geweldige host. Nu eindelijk na 26 uur languit op een bedje. Tijd om wat uurtjes in te halen. Trusten!

Ontvangst lokale kerk
Vuurwerk bij ontvangst
Het gastgezin aan het Virgilius bier
Vader des huizes

Vreugde

De Panamese cultuur verschilt veel van de Nederlandse cultuur. Het is een wereld van verschil. De Panamezen zijn heel vreugdevol. Elke Mis wordt opge­luis­terd met vrolijke gezangen en eindigt in een waar feestje. Er wordt gezongen zonder ophouden met vele gebaren, wat elke ochtend een beetje als ochtendgymnastiek voelt. De vreugde van de Panamezen wordt ook zichtbaar in hun gevoel voor dansen en de trots op hun land. Ze presenteren graag hun traditionele dansen zoals bij­voor­beeld de merengue aan ons. Zo hebben we al twee keer een folkloristische avond met presentaties gehad en zal er nog een derde landenfestival zijn waarbij verschillende landen zich zullen presenteren. In onze voor­be­rei­dingsdagen in Nederland hebben we onszelf twee Hollandse polka’s aangeleerd. Deze dansen hebben we al twee keer laten zien, waarbij de Panamezen de tweede keer met ons mee konden doen.

Corina en Lizzie in Panamese kledendracht
Dirkje met een lokale bewoonster

Attracties

Vandaag zijn we ook op excursie geweest waarbij wat hoogte­punten van Soná hebben gezien. We zijn bij een zadelmakerij geweest. Echt ambachtswerk waarbij geen enkele machine wordt gebruikt en mensen van ver komen om een zadel aan te schaffen. Daarna zijn we bij een kerk van de Heilige Joseph geweest, wiens feestdag op 19 maart groots wordt gevierd. Toen gingen we naar een boerderij waar verschillende soorten fruit worden verbouwd. Uiteraard kregen we ook daar een dansshow waarbij we zelf ook eens mochten mee dansen. Naast deze activiteiten worden wij als blanke Hollanders als attracties gezien. Gedurende een dag vragen zo’n 20 Panamezen of ze met je op de foto mogen. Bijzonder om mee te maken wat een verschil in huidskleur teweeg kan brengen.

Roadtrip

Jongeren namens ons mee naar het strand

Mensen hier zijn zo ongelofelijk warm en lief, ze hebben zo veel voor je over. Echt iets wat we in Nederland nog moeten leren. We zijn met de jongeren naar het strand gegaan en hebben daar om een kampvuur onder genot van de ondergaande zon, heerlijk fruit en verfrissende dranken liederen gezongen.


Donderdag 17 januari 2019. Het hele dorp was uitgelopen voor een parade. We worden hier als koning en koningin ontvangen. Iedereen wil met ons op de foto. Echt een fantastisch land.

Zaterdag 19 januari. We hebben nu een viering onder de palmbomen. Op de weg in het filmpje stonden stoelen, maar omdat het zo ongelofelijk heet is kan je daar niet meer zitten. Het is op dit moment 37 graden.

De laatste dagen in het bisdom Santiago de Veraguas breken aan. Maandag­ochtend zullen we om vijf uur vanuit Santiago naar Panamastad rijden, waar de Wereld­jonge­ren­dagen plaatsvinden.

Vandaag, maandag 21 januari 2019 hebben de jongeren afscheid genomen van hun gastgezinnen in Sona. Aangekomen in Santiago de Verguas hebben we na een Heilige Mis in de openlucht, culturele presentaties gezien van verschillende landen. Vannacht overnachten we in een school en morgen vertrekken we om 05.00 uur in de ochtend nar Panamastad.

DE WERELDJONGERENDAGEN GAAN NU ECHT BEGINNEN!

De tassen worden geladen op weg naar Panamastad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *