De Noordender parochie het Heilig Hart van Jezus is gesticht in 1910 en bestaat momenteel uit ongeveer 2000 katholieken uit De Noord. Daarnaast zijn er gelovigen buiten het dorp die zich met deze parochie verbonden voelen. De parochie hoort bij het decanaat (Groot) Alkmaar en het bisdom Haarlem.
De parochie heeft een samenwerkingsverband, de Vijfhoek, met de R.K. Kerk van de H. Martinus uit ‘t Veld, de R.K. Kloosterkerk te Nieuwe Niedorp en de R.K. LKerk Wulfram in Waarland.

De kerk is het meest markante gebouw van De Noord. Zij is gebouwd in de tamelijk strakke stijl van “Het nieuwe bouwen”, m.a.w. er wordt niet teruggegrepen op bestaande bouwstijlen. De toren, met zijn ui-vormige spits, draagt echter sporen van de Byzantijnse bouwstijl.

De patroon van kerk en parochie is het Heilig Hart van Jezus. Parochie betekent “metgezel van de Heer”. In dit huis van de Heer is iedereen welkom. Wekelijks komen parochianen samen om de liturgie te vieren. Het ervaren van of het verlangen naar God als Vader, Zoon en Heilige Geest is de drijfveer. Het verhaal van de Heilige Schrift, de Bijbel, is de bron.

Klik hieronder op de knop ‘HISTORIE’ voor de gehele historie van het Heilig Hart van Jezus. Voor de contactgegevens van het bestuur en andere leidende groepen binnen onze parochie klik op de knop ‘CONTACT’. Voor de gegevens vanwege onze ANBI status klik op ‘ANBI’.

Wie is de diaken?

Mijn naam is Hans Bruin, 57 jaar en woonachtig in Tuitjenhorn. Samen met Helmine zijn wij 33 jaar getrouwd en hebben drie zonen en één dochter. Als diaken van de heilig hartkerk ‘’De Noord ‘’ ben ik uw eerst aanspreekbare pastoor. Bij mijn diakenwijding heb ik de woorden van Maria gekozen; ‘’doe maar wat Hij U zeggen zal‘’. Met die ondersteuning werken al onze vrijwilligers aan deze sprankelende parochie. Wanneer u ook met ons zou willen samenwerken, dan luisteren wij graag naar uw wensen.