ROMEREIS 1-5 MEI 2021 IS DOOR CORONA OPGESCHORT TOT 30-04-2022

Vorige week woensdagavond zijn we ná dagafsluiting samen gekomen met pastoor en de vormselwerkgroep en hebben de beslissing moeten nemen om de Rome reis die van 1-5 mei 2021 zou plaats vinden een jaar op te schuiven naar de voorjaarsvakantie van 30 april – 04 mei 2022.

 

We zagen er tegen op om deze afzegging aan de jongeren mee te moeten delen. Iedereen begrijpt het wel. Het is gewoon niet anders. Maar het is zo jammer voor de jongeren die al zoveel moeten missen in de ‘jaren van hun  jeugd’ waarin ze veel moeten ontdekken, ontmoetingen en kennis op doen in een onbezorgd leven voordat het echte leven aan ze gaat trekken.  En kom er niet mee aan over de oorlogsjaren of andere moeilijke tijden… die zijn natuurlijk niet te ontkennen. Deze jonge gasten leven in deze tijd en zij moeten dealen met de beperkingen en dat doen ze overigens fantastisch goed. Als kerk proberen we allerlei activiteiten te organiseren, stimuleren en op een creatieve manier voortgang en ontmoeting te organiseren. Zo gemeenschap van mensen te zijn.   

 

We blijven elkaar ontmoeten.

De groep die naar Rome zou gaan was met maar liefst 37 jongeren. We gaan na dit vormselseizoen voor de vormsel begeleiders nu een keer in de maand wat anders voor ze organiseren. Het is belangrijk dat we als groep elkaar blijven ontmoeten als voorbereiding naar Rome toe.

Want na dit seizoen zijn zij vormselbegeleider af en staat er weer een nieuwe lichting klaar.

 

Het ging zo de goede kant op in Rome.

Op 2 februari kregen we nog de volgende reactie uit Rome terug van Dominicaanse pater Tiemen Brouwer die biechtvader  is in de grote basiliek de Maria Magiore .

 

“Ja klopt, vandaag zijn de regels weer versoepeld. Van oranje is ook Lazio

(weer) geel geworden. Inderdaad musea weer open (Vaticaans museum b.v.).

Wel is er een avondklok voor na 10 uur ‘savonds.

Restaurants gaan om 18 uur dicht. Daarna alleen nog maar afhaaldienst.

Dus overdag zouden jullie gewoon in een restaurant kunnen eten, maar ’s avonds maar iets anders verzinnen.

Maar wie weet, het is nog 3 maanden voordat het mei  is, dus alles kan nog veranderen.

 

Groet,

 

pater Tiemen”

 

Ook Zeger Polhuijs, een in Rome werkend Nederlands priesterstudent, vertelde  in februari een soortgelijk verhaal dat er steeds meer ruimte gegeven werd in Rome.

 

En nu…. toch alle seinen weer op rood. 

We konden in 1e instantie tot 01 maart kosteloos de KLM tickets annuleren en dit is later verlengd tot 01 april. maar tot 15 april (inmiddels 15 mei) is er een uitreisverbod opgelegd door onze Nederlandse regering.

Daarom was er geen keuze en zijn de vliegtickets en ons kloosterhotel definitief geannuleerd.

 

Voor jullie jongeren – vooral – vinden we het ontzettend sneu dat jullie opnieuw worden geconfronteerd met een afgelasting door de corona virus. Jullie missen al zoveel wat het leven mooi en inhoud geeft. Wat hadden we jullie graag met Rome laten kennismaken in een prachtig vijf daagse programma waar we veel mooie en bijzondere aspecten in hadden gestopt.

 

Iemand waar ik mailcontact had vanwege mijn werk vertelde ik dat ik baalde dat een jongerenreis Rome nu geen doorgang kon vinden maar  dat dit moest worden versteld.

Zijn antwoord vond ik wel treffend weer gegeven:

“Geen betere weg dan jongeren samen met een geestelijke wegwijs maken in de eeuwige stad en hen kennis laten maken met de wonderen uit al die eeuwen sinds de oudheid. Ik benijd u, want ik ben er in 2018 weliswaar geweest, maar zonder deskundige leiding”.

Hoe nu verder?

  • De Romereis wordt verzet naar de meivakantie Zaterdag 30 april t/m woensdag 04 mei 2022
  • Wij willen als groep elkaar blijven ontmoeten om contact te houden met elkaar.

Een kerk/parochie draait het vooral ook om community !

  • Er komen regelmatig interessante bijeenkomsten in de aanloop naar Rome 2022.
  • We gaan zoveel als mogelijk aan de slag met crowndfunding , die gelegenheid is er ook weer door de corona niet echt geweest. Zodat we een pot opsparen voor de entrees ,maaltijden, tram en buskaartjes enz.
  • Ten allen tijde kan je volgend jaar besluiten om toch niet mee te gaan naar Rome en wordt het geld terug gestort.

 

We hebben gekozen voor de meivakantie van volgend jaar 2022. Verschillende van de jongeren studeren op Universiteit of HBO dus een nieuwe datum prikken is een lastige. Dus daarom hebben we gekozen volgend jaar in de mei vakantie.

We gaan dus activiteiten organiseren om de community te bevorderen.

Want gemeenschapszin is een belangrijk aspect van een parochie / kerkgemeenschap.

De ontmoeting van generatie en de zorg voor elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *