Priestergraf gerenoveerd

Als u het kerkhof oploopt dan ziet u op het einde van het pad een grote graftombe. Het is ons priestergraf. Hier heeft de initiator en bouwpastoor van onze Heilig Hartkerk: pastoor Helwig zijn laatste rustplaats gevonden.

In de ruim 100 jaar dat het hier nu staat is er in het bovendek een grote scheur ontstaan en verder verbrokkeld. Ook het grote houten kruis was dik aan vervanging toe. Het dek heeft een nieuw zinken deksel gekregen. Deze is gesponsord. De zijkanten zijn opnieuw gestuukt en aan de achterzijde is een betonnen voeting gestort. Op de voeting is een nieuw kruis geplaatst met daarop een prachtig crucifix.

Een crucifix is een symbool uit de christelijke traditie. Het is een kruisbeeldvorm waarbij het lichaam (corpus) van de gekruisigde Christus op een kruis is bevestigd om de lijdensweg van Jezus te benadrukken.

Ook deze geschonken crucifix zit een verhaal achter. Het komt uit een gesloten katholieke kerk uit Den Helder. Jos Danenberg was daar om kerkbanken op te halen voor de kloosterkerk in Nieuwe Niedorp. Zij zaten daarom verlegen en Jos wist wel een oplossing. Alles was al uit de kerk vandaan maar hoog in de kerk bleef de crucifix hangen.  Jos vroeg ernaar en hij mocht deze ook meenemen. Achtereenvolgens heeft deze crucifix enige tijd achter in onze kerk op de credenstafel gelegen om vervolgens opgeborgen te worden naar de zolder in de pastorie.

We zijn alweer een jaar of zeven verder en is de crucifix prachtig opgeknapt en heeft nu een plaats gekregen op het priestergraf ter verfraaiing van de tombe en het kerkhof.

In de periode dat onze parochie bediend werd door paters Franciscanen was onze pastorie een klein kloostertje geworden. In de tijd woonden vier Franciscanen in de pastorie.

Broeder Manuel Meester was een houtbewerker. Enkele stoelen op het priesterkoor herinneren ons daar nog aan die van zijn hand zijn gekomen.

Toen hij stierf is hij ook bijgezet in het priestergraf. Ik herinner me nog dat de Franciscanen het mooi vonden en wij natuurlijk ook.

Blij dat mensen in onze parochie ook aandacht hebben voor deze graftombe en actie hebben ondernomen. Nu is het prachtig opgeknapt. Heel veel dank.

Als u op het kerkhof loopt zal uw oog er zeker op vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *