Korte impressie van de Stille Omgang 2019

Toen ik wakker werd en naar buiten keek zag ik onstuimig weer, veel regen en wind. Dat beloofde niets veel goeds voor de aankomende wandel/pelgrimstocht naar Amsterdam. Toch maar even Buienrader geraadpleegd en dat voorspelde in de middag minder regenkans maar wel meer wind. Oké, het is wat het is .. maar het maakt het inpakken van de juiste kleding en spullen net weer even iets lastiger. In ieder geval de regenbroek en regenjas gingen in de tas.

Met de auto reden we naar Heerhugowaard Noord waar we welkom geheten door Arie Botman. De zegen en een prachtig woordje van wegzending werd verzorgd door niemand minder dan pastoor Paul Vlaar en na het Pelgrimslied gingen we op weg. De regenkleding aangetrokken en achter ons aan de witte volgauto met chauffeur Jan Bleeker.

De eerste kilometers waren wel weer even wennen. Volop in regenkleding en met flinke klappen wind liepen we richting de Bavokerk. Nat aan de buiten- en aan de binnenkant kwamen we aan in Ursem. Het voelde aan of ik al 30 km gelopen had. Binnen was het gelukkig lekker warm en ik knapte wat op na een lekker bakkie koffie en een stuk ontbijtkoek. Mevrouw Vreeswijk vertelde ons iets over deze kerk. Het meest opvallende, vertelde zij,  is het zandstenen altaar met tabernakel en de grote koperen boog. Daaraan hangen Alpha en Omega. Eerste en laatste letter van het Griekse alfabet. Het begin en het einde.

Gelukkig was het nagenoeg gestopt met regenen dus ik vond dat de regenbroek wel in de tas kon. Na een waterstop met een bitterbal bij Middenbeemster gingen we op weg naar Purmerend voor het diner bij Spijkerman Eten & Drinken. De wind trok wel wat aan wat het lopen best bemoeilijkte. Af en toe moest je elkaar zelfs even vasthouden. De eerste afvallers waren een feit en dan is het toch maar weer mooi regelt dat er een volgauto is waar je dan in kan stappen. Hulde voor deze vrijwilligers. Bij Spijkerman kregen we een heerlijke maaltijd voorgeschoteld en genoeg tijd om even uit te rusten. Arie bedankte de bediening voor de maaltijd en  hun gastvrijheid en maande ons weer om onze Pelgrimstocht te vervolgen.

We liepen richting Purmerland, Den Ilp en op weg naar de Schaapskooi in Landsmeer. Nog steeds vergezeld van een straffen wind met flinke stoten. In deze kerk van “De Schaapskooi” werden we ontvangen door het prachtige zingende duo Songbird. Hier werden we getrakteerd op mooi liedjes. Ook hier was weer koffie, thee en andere versnaperingen aanwezig verzorgd door Stille Omgang vrijwilligers. Super gedaan! De heer Ide van der Wijk vertelde nog iets over de kerk. Na ongeveer 50 minuten was het weer tijd om op weg te gaan.

Vanaf Landsmeer tot aan Kadoelen Amsterdam vroeg Arie Botman of wij in stilte wilden gaan lopen. De wind was nog steeds flink aanwezig en als een stil, dronken en slingerend lint liepen we uiteindelijk naar Amsterdam Noord, naar het gebouw van het Apostolisch Genootschap. Andre Kroon, broeder van dit genootschap vertelde ons iets over dit prachtige gebouw wat ontworpen is door architect C. Kruiswijk en geopend in 1934. Opvallend is het pijporgel was de oude heeft vervangen in 1964 met een specifieke orgelkamer.

Na de interne verzorging gingen rond kwart voor negen op weg naar ons laatste doel, de Krijtbergkerk in Amsterdam. Met z’n allen via de pont over het IJ, via Centraal Station naar het centrum van Amsterdam. Dit jaar waren we dik op tijd in de kerk dat later nog even werd opgenoemd door de Bisschop van Groningen.

Moe maar voldaan zakte ik in een van de banken waar je je voeten kan verwarmen aan de radiatorbuis onder je. Lekker.. De Bisschop uit Groningen deed de mis maar helaas miste ik, voor wat mij betreft, de verbinding met de “Stille Omgang”.

Het rondje van 3 km, de eigenlijke “Stille Omgang” werd schuifelend door onze groep en andere pelgrims uit Heerhugowaard gezamenlijk gelopen. Toen was het tijd om nog even bij te komen in de aula van de Oude Lutherse kerk UVA. Rond 1 uur was het sein om naar de bussen te gaan en slaperig en af toe wegzakkend kwamen we aan om 02:15 uur in Heerhugwaard-Noord. Het was een lange dag met mooie momenten maar we kregen het, mede door het weer en de straffe wind, niet cadeau!

18 maart 2019,

Ruud Tijm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *