Jos Mooij Koninklijk onderscheiden

Vrijdagochtend 24 april is Jos Mooij gebeld door de burgemeester van Heerhugowaard, Bert Blase, met de mededeling dat het de Koning heeft behaagd Jos een Koninklijke Onderscheiding toe te kennen, als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jos zet zich al decennialang in voor de gemeenschap in de Noord en ook daarbuiten. Jos was van 1973 tot 2015 onderwijzer bij de St. Wulframschool in Hoogwoud. Direct na zijn pensionering heeft hij zijn onderwijservaring aangeboden bij Sjaloom om vluchtelingen en asielzoekers te helpen met taalles en hun ook bij te staan bij andere vraagstukken. Dit doet hij nu nog steeds.

Ook voor de Heilig Hart Parochie is hij altijd bijzonder actief geweest en is nog steeds actief. Zo heeft hij in 1977 de 24-uurs-borduurmarathon georganiseerd, en ook in 1978 de 24 uurs kerktuinrenovatie, zat in de organisatie bij het 75 en 100-jarig bestaan van kerk, zong bij het ritmisch koor en zingt nog steeds bij de Cantorij, is al vele jaren lector, is 9 jaar voorzitter geweest van het parochiebestuur en is ook nog steeds voorzitter van de Aktie Kerkbalans en de Heilig Hart stichting en hij is voorganger bij avondwakes.

Dan denk je, wat een energie steekt Jos in de kerk. Maar dat is nog niet alles. Zo zat hij vanaf 1971 tot 1978 in het bestuur van Kongroe. De ouderen uit de Noord zullen zich deze jongerenvereniging nog wel herinneren. Ook was hij organisator in 1979 bij het 350-jarig bestaan van de polder Heerhugowaard en de schitterende feestweek die daarbij hoorde. Deze festiviteiten waren een onderdeel van het GV4 ontstaan in 1977, waar hij bij de oprichting en uitvoering actief was.  Hij is al vanaf 1982 lid van het Jongeheerenconvent, een culturele en maatschappelijke vereniging, waar hij ook vicevoorzitter en vice-notulist is. Eind jaren negentig heeft hij mede de Zuurkoolmaaltijd op de Middenweg georganiseerd. Deze maaltijd werd gehouden om geld in te zamelen voor de uitwisseling met protestantse en katholieke Noord-Ierse jongeren uit Belfast.

Als er een overlijden in de parochie is schrijft Jos, als de familie dat wenst, een in memoriam in het Contact, hij is fotograaf bij bijzondere gebeurtenissen in het dorp en de kerk. En dan blijkt hij ook nog sportief te zijn, hij was lid van het oprichtingsbestuur van tennisvereniging ’t Noordend, was bestuurslid en een verdienstelijke speler. Wij als dorp Heerhugowaard de Noord zijn ontzettend blij met zo’n sociale, actieve dorpsgenoot. We hopen dan ook dat Jos nog vele jaren een grote inspiratiebron voor anderen zal zijn en dat wij nog mogen genieten van zijn tomeloze energie en enthousiasme.

Aanvankelijk zou deze onderscheiding uitgereikt worden tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Gemeentehuis van Heerhugowaard. Een dergelijke uitreiking was echter niet mogelijke i.v.m. de (corona)maatregelen van de regering. Het feestelijke moment, waarop de onderscheiding fysiek uitgereikt zal worden, wordt landelijk opnieuw gepland en zal na 1 juni 2020 plaatsvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *