Jong van Geest op oude paden naar de abdij van Egmond

In een van de vorige edities van Contact hebben we geschreven over de drie avonden in de pastorie waar de Regel van Benedictus centraal stond o.l.v. pastoor Ignas Tilma.

Het is de dagelijkse leefregel van de monniken. Deze Regel is enkele jaren geleden vertaald voor de gewone mensen die niet in een klooster leven. Het werd een hype onder drukke managers. Maar niet alleen de managers ook wij hebben het allemaal druk. De pelgrimstocht richting Santiago gaf ons een inzicht hoe weldadig het leven kan zijn. Daarna rollen we weer het gewone leven in met onze plichten en dagelijkse beslommeringen. Niks mis mee.  Maar hoe beheersbaar maak je het. Een drukke agenda en toch ruimte voor reflectie. Op de Cursus kwamen er allerlei punten naar voren hoe wij hetzelfde, anders, kunnen doen. Op de laatste avond vroeg iemand met een zucht zich af: ‘Hoe doen de monniken dit ? ’.

Waarom zullen we ze het zelf niet vragen ? En zo geschiede. Een afspraak gemaakt met Abt Gerard Mathijsen van de Adelbert abdij.

Op zondag 01 maart vertrokken we met onze groep samen met pastoor Tilma om 13.00 uur naar Egmond Binnen.

Eerst stond het monniken pad op het programma. Een wandeling van 09 km. Bij aankomst stond  Vader Abt ons al op te wachten. Een hartelijk welkom viel ons ten deel. Onder het genot van een kop koffie / thee en een koekje vertelde de Abt eerst zijn levensloop. Zijn taken als Abt in het klooster en ging hij in op onze vragen. ‘Wat een leuke man met van die twinkelende ogen.’ Hoorde ik enkele dames uit onze groep tegen elkaar zeggen.

De kloosterklokken begonnen te luiden en we spoedden ons naar de kloosterkerk om samen met de monniken de Vespers mee te bidden en te zingen. Het vijfde getijdengebed van de dag. Na de Vespers hebben we nog een mini rondleiding gekregen van pastoor Tilma en vervolgens kwamen we om 18.45 uur weer aan in De Noord. Bij Hans en Mart Bleeker hebben we samen gegeten als afsluiting en waren precies weer op tijd thuis voor ‘Boer zoekt vrouw ‘.

Het was een sportieve maar bovenal een inspirerende middag met nieuwe verkregen inzichten.

Werkdag 28 maart
Op zaterdag 28 maart steken we onze handen uit de mouwen voor de aanleg van het caminopadje.

U hoort daar nog nader over.  Wel kunnen we alvast melden dat op zondag 21 juni 2020 de inzegening zal plaatsvinden en het een feestelijk gebeuren gaat worden waar wij iedereen graag van harte voor willen uitnodigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *