Een bericht – Gerrie Groot

De webmaster van onze website heilighartdenoord.nl vult  alweer de agenda 2020 /2021

Webmaster Sem Groot deed  in het vorig Contact  een oproep om vooral informatie van activiteiten in te sturen. Zodat de website actueel met nieuws is gevuld voor de bezoekers van de kerkwebsite.

Er wordt goed gebruik gemaakt van de website. Inmiddels is de website al 48.000 x bezocht. Dus daarmee voorziet het echt in een behoefte naast de communicatie die plaats vind via onze dorpsblad ’t Contact.

De jaar agenda’s  voor het seizoen 2020 2021 van het Vormsel , Deo Vacare, Virgiel, de Eerste Communie zijn alweer opgezet en staan alweer in de jaaragenda op de website. Waarschijnlijk zijn er al meer agenda’s naar de webmaster gestuurd. We hopen het.

Want zoals bekend is het vaak heel druk in het  parochiecentrum. Het is meten en passen om alle (werk)groepen,  jongeren en jeugd een plekje te geven om hun activiteit te kunnen uitvoeren.

Vooral op de woensdag is het een hele puzzel om iedereen de ruimte te geven .

Overigens is het wel een luxe probleem dat er zo intensief gebruik wordt gemaakt van kerk en parochiecentrum in De Noord. Dus laten we onze zegeningen tellen.

RK-parochie stoot drie kerkgebouwen af.
Dit was onlangs  de kop in de Alkmaarsche Courant boven een artikel. Het ging om de Bonifatiuskerk in De Rijp, de monumentale Joannes de doperkerk in West Beemster en de kerk in Landsmeer.

De eerste twee kerken ken ik.  Ik schrok er van toen ik het las. Het wordt gewoon een feit als we zelf de boel laten verslobberen en onverschillig zijn door een tekort aan betrokkenheid. Reden voor mij een ingezonden brief te sturen naar de krant. Omdat niet iedereen het AC leest en natuurlijk wel ons eigen Contact hieronder de ingezonden brief zoals die in de krant heeft gestaan.

Hoe dan ook: hou de kerken open!
Rechtvaardigheid boven kracht, gerechtigheid boven macht: daarom moet de samenleving aan God herinnerd worden.

Aan deze woorden van rabbijn Jonathan Sacks moest ik denken toen ik in de krant van jl. dinsdag  las dat drie dorpen het straks zonder hun katholieke kerken moeten doen.

Is dat erg ?

Beste mensen uit De Rijp, uit West Beemster en Landsmeer hoe kunnen jullie het laten gebeuren dat je je kerk laat sluiten.
De voorouders uit jullie dorpen hebben jouw kerk gebouwd en onderhouden. Vele generaties hebben de verantwoordelijkheid gedragen voor de  kerk en daarmee de gemeenschap. In een andere tijd met weinig mogelijkheden. Maar ze waren er. Altijd !

Lukt het onze generatie met alle mogelijkheden die er zijn, de kerk en de gemeenschap niet overeind te houden ? Zijn wij niet allemaal schatplichtig aan de generaties die ons zijn voor gegaan ? Hebben wij niet de morele plicht het door te geven aan de volgende nieuwe generaties ?  Volhouden dus.
Het huis waar nog steeds mensen een geestelijk ‘thuis’ hebben. Sluit je de kerk in je dorp, dan zet je de laatste groep op straat.

Hun ‘thuis’, hun vertrouwde groep mensen, hun gemeenschap zijn ze kwijt. Hoe klein en kwetsbaar soms ook de gemeenschappen,  zij moeten op hun plek blijven. De Godslamp moet er blijven branden, ze zijn tekens van Gods aanwezigheid! Tekens van hoop!
Kom op dertigers, veertigers en vijftigers aan de slag. Laat het niet gebeuren.

Gemeenschap boven individualisme.

Je wilt toch niet wonen in geestelijke armoede.

Gerrie Groot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *