De feesten die we vieren

Aswoensdag
Het Carnaval ligt weer achter ons. Van uitbundig feesten , verkleedpartijen en optochten was er nu geen sprake van. Misschien in Nieuw Zeeland want daar  is het een van de weinige plekken dat zo goed als vrij is van Corona. Het was zo’n gek gezicht toen we alweer een poos geleden beelden van een belangrijke sportwedstrijd voorbij zagen komen uit Nieuw Zeeland. Volgepakte tribunes met juichende mensen. Geen mondkapjes. Zo was het hier ook. Hoe lang geleden alweer….
Hierboven staat ‘de feesten die we vieren’  Aswoensdag en de veertig dagentijd denk je natuurlijk niet direct aan een feest of misschien juist wel. Het laat ons stil staan en maakt ons bewust wie we zijn als mens en of wie willen worden/zijn als mens. Het is de kracht van de rituelen in ons geloof.

Wat betekent dat askruisje?  Wat is de symboliek van Aswoensdag?

Het askruisje heeft een rijke en complexe symboliek.

As

Dat staat voor de dood: hoe je leven als stof vervliegt. De priester of dominee zegt ook vaak tegen ieder individu persoonlijk de Bijbeltekst: ‘Je bent uit as gekomen en tot as keer je terug.’ In de Bijbel zie je dat mensen die rouw en boete doen as op zichzelf smeren als publiekelijk signaal, een beetje zoals vroeger zwarte kleren dragen in dergelijke periodes. En er is een derde betekenis: sommige as kan ook werken als zeep, waarmee je viezigheid van je lijf kunt vegen – en dan moet je daarna natuurlijk weer die as van je af kloppen of spoelen.

Kruisje

Dat is natuurlijk hét ‘logo’ van christenen en verwijst naar de kruisiging van Jezus. Omdat het kruisje met as getekend wordt, betekent het zoiets als: Jezus werd onderdeel van dit beperkte leven, ook zijn leven leek te vervliegen als as, maar tegelijk ‘reinigt’ dat op een wonderlijke manier, zoals as als een soort zeep werd gezien: de kern van het christelijke geloof is dat de kruisiging een positieve betekenis heeft.

Palmtakken

De as van het kruisje is gemaakt van de takken die een jaar eerder bij Palmpasen werden gebruikt en uitgereikt aan de kerkgangers. Deze worden, meestal, boven het kruis vast gemaakt. Het kruis in huis hangt vaak boven de deur waar we binnenkomen.  Het heeft allemaal betekenis maar  dit komt nog wel eens ter sprake.

Valentijnsdag 2021
Helemaal vergeten om in het vorige Contact over het feest van Valentijn te schrijven wat afgelopen zondag 14 februari is gevierd. In onze contreien is dit pas de laatste jaren dat we dit vieren. Net als Halloween (Allerheiligen) is dit ook uit Amerika naar ons toe overgewaaid.  De eerste keer toen ik er mee werd geconfronteerd  was op een avond met de vormselbegeleiders een aantal jaren geleden. Iedereen had een onbedrukt zenuwachtig gevoel. Want iedereen hoopte natuurlijk een kaart of iets te ontvangen van een stille aanbidder..
Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn.

Weinigen weten dat Valentijn een bisschop van de katholieke Kerk was en in de 3e eeuw heeft geleefd. In die tijden van Christenenvervolgingen bleef hij de Liefde en het Woord van God verkondigen, ook als het hem de marteldood gekost zou hebben.

De traditie zegt dat H. Valentinus het huwelijk van een Romeinse soldaat, Sabinus, met een katholieke meisje, Serapia, ingezegend heeft. De Romeinse Keizer kon dat niet accepteren en zorgde er voor dat de heilige bisschop in de gevangenis kwam.
Andere bronnen zeggen dat Serapia ziek was, en dat zij en Sabinus op het moment dat het huwelijk zou worden ingezegend beide stierven. Zo werden zij met elkaar verenigd voor de eeuwigheid.
Gezegd wordt ook dat een jong stelletje ruzie gemaakt had, en dat deze goede man Valentinus (Valentijn) een roos aan de jongen gaf om aan zijn geliefde te schenken. En daardoor kon deze met haar tot verzoening te komen.Z o is de traditie ontstaan dat H. Valentinus de patroonheilige van de geliefden is.
Weer een andere bron zegt dat H. Valentinus óók de patroonheilige van de kinderen is.  Hij liet altijd toe dat de kinderen in de tuin van de pastorie mochten spelen. En vóór dat zij naar huis gingen gaf hij hen bloemen mee uit de tuin voor hun moeders. Toen de bisschop in de gevangenis zat werd die tuin op slot gedaan. Valentinus vond dat verschrikkelijk, en daarom zorgde hij ervoor dat de sleutel van het hek bij de kinderen terecht zou komen. Hij heeft de sleutel aan de hals van een vogel vastgebonden en naar de kinderen gestuurd.  Zo konden die kinderen weer lekker spelen in de pastorietuin.

Hommage aan de wijsheid van de ouderen.
Paus Franciscus heeft een jaarlijkse kerkelijke feestdag ingesteld voor grootouders en andere ouderen, op de vierde zondag van juli. Hij doet dit als een hommage aan de wijsheid die ouderen te bieden hebben. ‘Hun stem is belangrijk omdat ze de lof van God zingen en de wortels van volkeren bewaren’, aldus Franciscus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *