Virgiel, de eerste wereldoorlog in Ieper.

Afgelopen weekend stond de eerste Wereldoorlog centraal. De jongeren van Virgiel sliepen in de stad Ieper aan de Markt. Natuurlijk op zaal want het was low budget.

Onze vroegere pastor Ber Leurink deed de begeleiding.

We hebben op vrijdagsavond Last Post meegemaakt bij de Menenpoort. Deze is dagelijks, 365 dagen per jaar en al vanaf 1927.

Op zaterdag was er een heel druk programma. Onze gidsen vandaag zijn Frederik Tack (historisch geschoold in een grijs verleden levend in de abdij van Westvleteren) en Mark Deconinck (kunstschilder). Zij zijn als vrijwilligers nauw betrokken bij alles rondom de Eerste Wereldoorlog in Ieper.

Zaterdag was het programma:

  • bezoek aan Ypres Reservoir Cementery.
  • 15 uur inleiding over de Eerste Wereldoorlog door onze gids Frederik
  • 00 uur terug naar het centrum van Ieper
  • Bezoek aan het Flanders Fields Museum ligt in de Lakenhalle aan de Markt
  • Lunch in het museum restaurant
  • 30 uur met de auto naar diverse begraafplaatsen: Railway Dugouts Burial Groud, St. Charles de Potyze (Franse begraafplaats) en Langemark (Duitse begraafplaats).
  • We bezoeken de plaats waar de eerste gasaanval ooit heeft plaats gehad.
  • We gaan naar de plaats waar het gedicht In Flanders Fields is geschreven.

De Eerste Wereldoorlog heeft ongeveer 8,5 miljoen mensenlevens geëist, vrijwel uitsluitend militairen. Aan geallieerde zijde (o.a. Frankrijk, Engeland, Rusland, Japan, Italië, Servië, Panama, China, Brazilië, Griekenland, Verenigde Staten) vielen 5,2 miljoen doden. Rusland en Duitsland verloren elk zo’n 1,7 miljoen mensen.

Het bekendste en meest onzinnige slagveld was bij Ieper. Daar zijn vele, vele, vele duizenden soldaten afgeslacht. Twee op de drie soldaten waren ongetrouwd en behoorden tot de leeftijdscategorie 18-25 jaar.  (dus de leeftijd van Virgiellers nu!)

Symbool van de gevallen soldaten is de klaproos, in het Engels Poppy geheten. Vooral Britten dragen de klaproos tijdens herinneringsmomenten. De bekendste tekst van de Eerste Wereldoorlog is In Flanders Fields van John McCrae. Deze Canadese arts schreef het na de dood van z’n goede vriend en landgenoot Alexis Helmer. Helmer sneuvelt  op 2 mei 1915, na ontploffing van een granaat tijdens de tweede Duitse gasaanval.

Nederlandse vertaling en bewerking van In Flanders Fields door Tom Lanoye.

 

In Vlaamse velden

In Vlaamse velden klappen rozen open
Tussen witte kruisjes, rij op rij,
Die onze plaats hier merken, wijl in ’t zwerk
De leeuweriken fluitend werken, onverhoord
Verstomd door het gebulder op de grond
Wij zijn de doden. Zo-even leefden wij.
Wij dronken dauw. De zon zagen wij zakken.
Wij kusten en werden gekust. Nu rusten wij
In Vlaamse velden voor de Vlaamse kust.
Toe: trekt gij ons krakeel aan met de vijand.
Aan u passeren wij, met zwakke hand, de fakkel.
Houd hem hoog. Weest gíj de helden. Laat de doden
Die wij zijn niet stikken of wij vinden slaap noch
Vrede – ook al klappen zoveel rozen open
In zovele Vlaamse velden.

De zondag is een heilige dag. Daar houden we ons vandaag aan.

We bezoeken de Sint Sixtusabdij te Westvleteren, niet ver van de Belgisch-Franse grens gelegen. De abdij is vooral bekend door zijn bier. Ooit heeft een lijpe Amerikaan verzonnen dat de monniken het beste bier ter wereld brouwen. Voor Belgen is zo een kwalificatie een gotspe. Ieder bier heeft zijn eigen waarde, menen onze Zuiderburen, en het is onzin om tussen de bieren een wedstrijd te houden of ranking aan te brengen. Het bier is overigens wel ongekend lekkere godendrank.

Om 09.00 uur hebben we samen met de monniken de Terts en de H. Mis gevierd.

Na de H. Mis hebben we aan de overkant ‘in de Vrede ‘ koffie gedronken en vervolgens hebben we een kloosterwandeling van 7,5 km gemaakt. Het parcours ging door een lappendeken van bossen, hoppevelden, akkers en weiden. Een Brits militair kerkhof herinnert aan de Eerste Wereldoorlog.
Onder de middag hebben we een lunch gekregen in De Vrede. Waarna we , met een vracht aan indrukken en levenslessen, weer huiswaarts zijn gekeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *