Nieuws van Virgiel

We hebben een gek einde gekend met onze bijeenkomsten. Opeens was afgelopen in het vroege voorjaar alles over en uit.

Toch hebben we als jongeren van Sanctus Virgilius niet stil gezeten.

Het Virgilius ‘het bier om te delen’ gaat natuurlijk gewoon door. Er is gebrouwen en gebotteld door  Virgiellers. De dozen later , via een treintje van doorgeven, weer opgeslagen in de kelder van de pastorie.

Er werden plannen gemaakt voor de toekomst. En…we wilden in een behoefte voorzien dat jongeren wel gelegenheid hadden om elkaar te ontmoeten.  Dat hebben we twee keer gedaan met een walk-in – op gepaste afstand – in de pastorietuin en een BBQ als afsluiting van het seizoen in de eerste week van juli, ook weer in de pastorietuin.

Ook hebben alle ouderen van 75 + op koningsdag een Virgilius oranjebitter in een flugelflesje thuis bezorgd gekregen. Zodat iedereen toch kon proosten op de koning. (al was het wel thuis, maar in gedachte waren we bij elkaar.)

Afgelopen zaterdag was er een fietstocht georganiseerd onder de naam  ProefRit  Dijk & Waard.

De fietstocht ging door Heerhugowaard en Langedijk en is georganiseerd door Camping dijk en Waard. Een initiatief van het gemeentebestuur.  Onderweg waren er stops om bij de wijndomeinen die we hier rijk zijn te proeven. Ook was er een stop in De Noord bij de kerk / Sint Annaplein om een glaasje Virgiliusbier te proeven. Op het sint Annaplein was er muziek en gezelligheid rond onze prachtige H.Hart kerk in De Noord.

Lou Snoek uit Volendam op vrije inloop avond woensdag 16 september 19.30 uur.

We zoeken manieren om het komende seizoen weer leuke bijeenkomsten te organiseren.

De eerste avond wordt een vrijblijvende inloopavond waar alle jongeren vanaf 18 jaar van harte welkom zijn. De bijeenkomst wordt gehouden in de kerk. Daar kunnen we de gewenste 1,5 meter goed in acht nemen. Wel dien je je van te voren op te geven.  Bij binnenkomst wordt je naar je plaats gebracht maar eerst je handen met gel wassen met de alcohol die achterin de kerk staat.

Woensdag 16 september  vrije inloopavond in de kerk. aanvang  19.30 uur.

Gast: Lou Snoek uit Volendam.  Hij verteld over de brand op nieuwjaarsnacht in het Hemeltje en hoe dit zijn leven blijvend heeft veranderd.

Wil je op deze avond aanwezig zijn is iedereen van 18+ van harte welkom. Maar geef je wel op bij:

info@virgiliusbier.nl

 

Over Lou Snoek

Op weg naar het feestend uitzwaaien van het millenniumjaar wenst Lou Snoek (1984) zijn ouders alvast gelukkig nieuwjaar. Nooit bevroedend dat bar De Hemel, waar hij later met zijn vrienden en honderden andere Volendamse jongeren dat nieuwe jaar maar nauwelijks had begroet, tot een hel zou veranderen. De kerstversiering vat vlam, veertien jongeren vinden de dood en tientallen raken voor het leven getekend tijdens die nacht van 01-01-01.

Lou staat op het lijstje van gewonden van wie wordt verwacht dat ze het niet zullen overleven. In het Belgische Brussel gebeurt een wonder, doorstaat hij de kritieke fase, ontwaakt uit coma en als een herboren positivo stelt hij zich open voor het nieuwe leven met een nieuw uiterlijk.

Dezelfde chirurgen en therapeuten die hem destijds begeleidden in Brussel, gidsen hem in 2004 naar de top van de Mont Blanc en samen reiken ze tien jaar na de Volendamse Nieuwjaarsbrand tot de piek van de Kilimanjaro. Symbolisch voor zijn levenskracht. In het dagelijks leven is Lou werkzaam als bedrijfsleider bij een visgroothandel, ook studeert hij Commerciële Economie en speelt hij als bassist in een band. Na de brand vroeg ik me wel af hoe mensen op me zouden reageren en wat voor werk ik nog zou kunnen doen. Alles wat voorbestemd leek, viel immers weg. Maar ik ben inmiddels gelukkig getrouwd en wat de reacties betreft: mensen staren me na, maar dat heeft me nooit echt geraakt want ik ben gesterkt. De medici in het brandwondencentrum leerden me hoge eisen aan mezelf te stellen. En ze vergezelden me tevens naar de daken van Europa en Afrika. Elke uitdaging is anders. Door ze aan te gaan, ontmoet je nieuwe mensen, zie je nieuwe omgevingen, ontwikkel je alle kanten van jezelf. Het brengt je bewustzijn meer tot leven, het verrijkt je als mens. Tenslotte moet je eerst een berg beklimmen voordat je van het uitzicht kunt genieten.

Het verhaal van zijn natuurlijke doorzettingsvermogen, het relaas van dramatiek naar kracht, valt op zowat elk thema binnen de maatschappij te plakken. Op acceptatie, verwerking, perceptie, een tweede kans, een nieuwe start, grenzen verleggen, individu, teambuilding, doelen stellen, voorbereiding, veiligheid. ‘Als Lou binnenkomt, komt er wat binnen. Letterlijk en figuurlijk. In eerste instantie bij het zien van zijn gelaat, maar daarna ook door zijn verhaal’, zei een toehoorder eens. Hij boeit en (ver)bindt zijn gehoor. Een puur verhaal dat je niet loslaat. Sterker nog, het doet iets met je en je doet er iets mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *