Kinderkerk

Op maandag 7 december was er kinderkerk voor de onderbouw en er waren wederom 8 kinderen en een hulpje. De kinderen hadden er veel zin in, want ze hoorde dat zwarte Piet langs was geweest. Er lag ook een brief op tafel, oh wat spannend. We hebben geopend met een gebedje en daarna mochten de kinderen vertellen wat ze van sinterklaas hadden gehad. Wij zijn eerst naar de kerk gegaan, om een kaars op te steken en iedere kind mocht zeggen voor wie de kaars was. Dit hebben we opgeschreven en in de wensboom bij Maria gehangen. Toen we terug kwamen was het tijd om de brief te lezen en Maud, ons hulpje, mocht hem voorlezen. De kinderen mochten een cadeautje zoeken, waar pepernoten en nog wat snoep in zat. Het is altijd een feest als ze iets mogen zoeken.

Er stond ook een grote doos op de piano en daar zat  een kerstgroep in. Aan de hand van een verhaal mochten de kinderen om de beurt iets uit de doos halen, om neer te zetten. Zo hadden  we een mooie kerstgroep op tafel staan. De drie koningen bleven nog even in de doos, want die komen volgend jaar met drie koningen weer aan de beurt.

De kinderen mochten het kerstspel ook napelen en dat vonden ze allemaal leuk.

De meisjes gingen gewoon door met spelen en de jongens gingen een kerststal inkleuren. De tijd vloog voorbij en voor we het wisten, was iedereen opgehaald.

Op dinsdag 8 december was er kinderkerk voor de bovenbouw en deze keer was er een grote groep kinderen, namelijk 17 kinderen. Ze hadden er allemaal zin in om mee te gaan. We hebben geopend met een gebed en daarna mochten ze bij Maria opschrijven voor wie ze een kaarsje gingen aansteken, dit hebben ze zelf in de wensboom bij Maria gehangen.

Er lag ook voor deze groep een brief van Sinterklaas en iedereen wilde hem open maken, daarom mochten ze een getal onder de 20 raden.  Bij het voorlezen waren er ook weer heel wat kinderen die wilde lezen en daarom mochten ze nog een keer raden. Ze vonden het zoeken naar het cadeautje erg leuk en de pepernoten met snoep was erg lekker. 

We hebben een verhaal voorgelezen van Irma, die iedereen een beetje saai vond, totdat ze in het kerststuk mee mocht spelen. De de engel bracht haar de blijde boodschap en zei daarna tegen Maria: God heeft mij gestuurd om jou te zeggen dat hij jou nodig heeft, om het kindje Jezus te krijgen. Hij heeft gezegd dat je het kan.

Maria zei: Het is goed. Als God het zegt, zal Hij mij ook helpen dat ik het kan.

Deze woorden bleven steeds in Irma’s hoofd, dat had haar veranderd, want na de Kersttijd vond ze niemand meer saai en was ze een ander kind geworden.

We hebben het verhaal nagespeeld, er was een jongen, die heel graag Irma wilde spelen. De groep was erg groot, daarom was er nog iemand die Jozef speelde en verder waren er alleen herder en engelen.   We wilden het eigenlijk filmen en aan de ouders door sturen, maar dat wilden de kinderen beslist niet. Daarom leven we  de privicywet maar goed na en hebben ook geen  foto van deze groep genomen. We speelden eerst het stukje van Irma na en daarna mochten de engelen dansen op het lied, Gloria in Excelsius Deo en de herders mochten trommelen op het lied: Little  Drummerboy. Tot slot hadden we het lied van midden in de winternacht, waarbij iedereen geluid mocht maken.

We hadden nog wat tijd en daarom mochten ze zelf iets uitzoeken om te knutselen, er werden kerststallen , kaarten en ook een lantaarns gemaakt. Iedereen ging weer voldaan naar huis.

Kerstliederen zingen bij Hugo-waard en Zuyderwaard

 

Op 20 november mocht ik, als kinderkerk, op school in groep 4/5, groep 6 en groep 7/8 de kerstgedachte introduceren.

Ik begon met het bidden van het Onze Vader en een gebed. De school staat hier ook achter, omdat ze een katholieke school zijn.

Ik had een verhaal gevonden van vadertje Panov, die schoenmaker is en die zich met Kerstmis heel eenzaam voelde. Hij wilde heel graag Jezus ontmoeten en een stem zei hem dat hij de volgende dag langs zou komen. Er kwam een arme straatveger langs en vadertje Panov had hem naar binnen geroepen om door te warmen en gaf hem te eten en te drinken.

Er kwam ook een jonge moeder met een baby langs en die mocht ook doorwarmen en hij gaf de baby melk. Het kindje had geen schoenen, maar vadertje Panov had nog babyschoenen en die hem precies paste. In de avond zat vadertje verdrietig op de stoel, want hij dacht Jezus is niet langs geweest. Maar toen hoorde hij de stem weer die riep: “Vadertje Panov, vadertje Panov, heb je me gezien. Ik had honger,en je gaf me te eten. Ik had dorst en je gaf me te drinken, ik had het koud en jij liet me binnen. Alles wat je hebt gedaan heb je aan mij gegeven”. Hierna was vadertje Panov weer heel blij.

We hebben hier over nagepraat, wat wij kunnen doen voor andere eenzame mensen?

De kinderen hadden wel enkele ideeën en het idee om een windlicht te maken voor oudere mensen vonden alle kinderen geweldig goed.

Alle kinderen van groep 1 t/m 8 hebben daarom een lichtje gemaakt voor eenzame oude mensen.

Op 15 december mocht groep 7/8 namens alle kinderen van de basisschool de windlichtjes wegbrengen naar Hugo-waard en Zuyderwaaard. Het was nog even spannend of het door kon gaan, maar dit was de laatste schooldag voor de lockdown, dus net op het nippertje kon het doorgaan.

De kinderen mochten met de leerkrachten op de fiets naar Hugo-waard en Zuyderwaard, de directrice had alle windlichtjes meegenomen in de auto.

Alle bewoners stonden en zaten klaar om te genieten van de zang van deze kinderen. Er waren 8 liedjes ingestudeerd en iedereen zong uit volle borst mee. Het was heel ontroerend om dit te horen en te zien, vooral in deze moeilijke cornonatijd.

De windlichtes werden overhandigd aan een medewerkster en die zou ze rond delen.

Als dank kregen de kinderen chocomel, een snoepje en een zakje chips.

Hierna ging de hele stoet naar Zuyderwaard. De kinderen werden in twee groepen verdeld, want er waren 8 tuinen waar ze mochten zinngen, dus iedere groep mocht in vier tuinen uit volle borst de kerstliederen zingen. We hebben erg genoten van de zang en ook van de reacties van de bewoners. Als dank kregen alle kinderen een chocoladekransje.

Iedereen was heel erg enthuisiast en de meeste willen volgend jaar wel weer een vergelijkend project doen. Ze hebben heel goed begrepen, dat je op deze manier iemand heel blij kan maken met kerstmis.

We hopen dat we volgend jaar gewoon weer bij elkaar kunnen komen  en dat we dan weer een mooi project kunnen verzorgen.

 

Wij wensen iedereen een liefdevolle kersttijd toe en een gelukkig, maar vooral een gezond 2021 

De  volgende kinderkerk is nog niet bekend vanwege de lockdown

 

We komen uw kind om 14.00 uur van school ophalen en u kunt uw kind om 15.15 uur weer ophalen uit de pastorie.  Wilt uw kind ook meedoen, dan kunt u ons bereiken op dit mailadres  gerdazuurbier@hotmail.com   let op dit mailadres is gewijzigd.                                  

Of op telefoonnummer 072-5740952/06-37359617.

Groetjes Susan en Gerda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *