Kerktuin is weer op zijn Paas best!

Zaterdag 28 maart waren  ‘de tuinkabouters’ weer super actief. Een groep mannen waren al vroeg in de kerktuinen met tuingereedschap in de weer. Met Pasen gaan we op voor een nieuw begin. Daarom willen we met Pasen ook het huis extra schoon hebben.

Bij ons thuis en bij vele gezinnen was de grote schoonmaak best wel een ding; de koeien gingen uit de winterstal enz. De tuinen worden klaar gemaakt voor een nieuwe lente.

Onze opgang naar Pasen verloopt dit jaar anders dan andere jaren. De crisis waarin onze wereld verkeert, zet het leven op zijn kop. Ons leven blijkt veel kwetsbaarder dan we met al ons technisch vernuft en onze regeldrift dachten. Wie nu nog denkt dat wij heer en meester over het leven zijn, is niet van deze tijd.

Het is vreemd en onwerkelijk dat er geen vieringen zullen zijn in de kerk. Ook zullen we de vieringen moeten missen welke allemaal samen hangen met het grote feest naar Pasen toe. Geen Palmpasen; geen Witte Donderdag; geen Goede Vrijdag; geen Paaswake en geen 1e Paasdagviering.

We maken er maar het beste van wat mogelijk is.  Pastoor Tilma is met jongeren bezig om digitaal via beeld de boodschap regelmatig over te brengen.

Bedankt
De tuinen rondom de kerk zijn weer opgeknapt door de tuinkabouters.  Ook het kerkhof ligt er weer keurig bij. Overal is de grond gespit, vuil en opslag verwijderd. Enkele weken daarvoor was alles al gesnoeid. We willen iedereen hartelijk bedanken die zich maar weer hebben ingezet voor het snoeiwerk en de tuinen.

Stammis verhuur willen we hartelijk bedanken voor het gratis gebruik van de materialen zoals het liftbakje. Het vergemakkelijkt het snoeien aanzienlijk en is ook nog eens een stuk veiliger.

Priestergraf
Zoals bekend is het priestergraf enige tijd geleden hersteld en opgeknapt en anders – als u weleens op het kerkhof komt-  heeft u het misschien wel gezien.

Wat nog ontbrak was het kruis aan het hoofd van het priester graf. Inmiddels is er een pilaar gestort waar het kruis op komt te staan. Het kruis zelf is ook opgeknapt om de weersinvloeden van ons klimaat weer jaren te kunnen doorstaan. Wat is het toch geweldig dat er steeds weer mensen zijn die belangloos zorgen dat zaken opgepakt worden. Zo houden we een fraai en leefbare gemeenschap.

Elektriciteit op kerkhof en naar Caminopaadje
Telkens als er stroom nodig is op het kerkhof is dat een kwestie van verschillende snoeren uitrollen. Kunnen we daar geen vast elektriciteit heen maken? Was dan de repeterende vraag  dan meer dan dat het ook echt prioriteit kreeg.

Afgelopen zondag sprak ik Nic Buter voor iets anders en terloops noemde hij op dat hij en Siem er mee aan de slag zijn gegaan om het mogelijk te maken elektriciteit punten aan te leggen . ‘ Jeempie dat is veel werk geweest ! ’ zei ik.  ‘Ach valt wel mee’ zei Nic. Met twee dagen was het gepiept. Door het Corona virus hadden we tijd over en dit was een mooi klussie om effies te doen.  Chapeau!

Er is een lege buis van het schuurtje achter de kerk naar de hoek van het kerkhof t.o. het urnmuurtje gegraven. Ook is er een buis gegraven richting het toekomstige caminopaadje. Het is de bedoeling  dat naar beiden punten elektriciteit gebracht wordt.

Op het kerkhof om geluidsinstallatie aan te sluiten  b.v. voor het uitspreken van de laatste woorden door de pastoor voor een overledene die ter aarde besteld wordt en ook b.v. met Allerzielen en vooraf aan de Paaswake wanneer het vuur ontstoken wordt bij onze dierbaren.

Bij het caminopaadje voor verlichting die korte tijd aanspringt wanneer iemand daar in het donker van het paadje gebruik maakt.

Werk aan de Kerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *