In het voetspoor van….. Een vormselproject seizoen 2019/2020

De SURVIVAL een spetterend succes !

Het was een en al bedrijvigheid op de vroege ochtend van zaterdag 15 september.

Vormelingen van dit nieuwe seizoen 2019 2020 kwamen wat gespannen binnen. Want we openen altijd het seizoen met de spectaculaire survival dwars door de De Noord. Dat is altijd spannend.

Allemaal nieuwe indrukken vechten om voorrang. Ze zijn ook nog eens pas begonnen als brugklasser op een nieuwe school. Waren ze op de Sint Joseph basisschool nog de oudste nu zijn ze weer de jongste. Op een nieuwe school. In een nieuwe omgeving.

Samen met hun begeleiders (jongeren van 19/20 jaar) trekken ze een seizoen samen op. Dat is een mooie combinatie. Met elkaar praten over onderwerpen die nergens anders voorbij komen maar die je wel vormen in het leven van alle dag en die meehelpen om een mooi mens te worden met aandacht voor anderen. Maar ook die je weerbaarder maakt en nog zoveel meer.

Prachtig zomerweer
Het was prachtig weer zaterdag 15 september. Misschien heeft u de survival groepjes wel zien lopen maar op eens waren ze ook zomaar weer verdwenen. Dat klopt! Want ze trokken over landerijen en weilanden. Surften met lange touwen van bruggen, bouwden vlotten, liepen over de sloten via een wankel gemaakt bruggetje, kropen onder touwen door met de buik over het gras, maakte zelf een vuurtje om worstjes warm te bakken. Want om op kracht te blijven moet je wel eten. Lopend in je eigen omgeving op plekken waar je nog nooit echt geweest bent.

Nieuwe survival onderdelen en route
De survival ging dit jaar van start op twee verschillende punten, namelijk vanuit de kerk en direct bij het vlotbouwen waar Jos klaver van de zeeverkenners was om daar te assisteren. De route die ze lopen is twee jaar geleden verandert aangezien er in de voorgaande route over het spoor moesten en dat vonden we wat te gevaarlijk. Ze lopen nu de Harlingerstraat op en gaan langs de sloot richting de AC de graafweg. Hier moeten ze over twee balken die 45 cm uit elkaar liggen de sloot over en ze kunnen elkaars plankje gebruiken (dat plankje wat iedereen, die weleens de survival heeft gedaan, altijd moeten mee nemen) om er overheen te komen.

Vervolgens gaan ze bij het verlaat onder de twee bruggen door, daar is een hele smalle doorgang waar je voetje voor voetje langs kan en lopen ze over het trappel end richting de rolpaal brug. Hier gaan ze met een kabelbaan naar beneden en moeten ze door het door naar het park onderaan de dijk. Om weer op de dijk te komen moeten ze over zeilen die op het talud van de dijk liggen en glad zijn van de zeep samenwerken als een menselijke ketting om vervolgens hun weg te vervolgen met kano’s naar het vlotbouwen. Hierna kropen de verschillende groepjes onder een stormbaan door en vuur maken met vuurstenen om hun eigen eten op te warmen en gingen de groepjes via de appelboer (einde Laanderweg) waar iedereen een appeltje  kregen over de Noordender landerijen  weer terug naar de kerk.  Je zou toch zo weer wensen dat je opnieuw vormeling of begeleider mocht zijn!

Veel nieuwe hindernissen waar iedereen met elkaar samen moeten werken! Een van de organisatoren vertelde dat dit een van de leukste survivals uit zijn lange vormselcarrière is geweest, zowel voor de vrijwilligers als voor de jongeren.

De oud vormselbegeleiders van het vorig jaar stonden bij de survival onderdelen. ’s Avonds zaten de nieuwe en de oud-begeleiders gezellig in de pastorietuin nog wat na te kletsen.

De kop is er af! we gaan er weer een mooi vormselseizoen van maken.

Wat er komen gaat……….

  • Woensdag 25 september 30 uur is de eerste thema avond met ouders en begeleiders wordt gehouden in de sacristie.
  • De eerste projectavond voor de vormelingen is op woensdag 02 oktober. 19.00 uur in het parochiecentrum.

Werkgroep vormsel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *