Gezamenlijke Kerken voormalige gemeente Niedorp

Emmaüswandeling – Paasmaandag – van 11 – 14 uur   

Rond de middag, op tweede Paasdag, zijn drie van de vijf kerken open, te weten de Doopsgezinde Kerk aan de Dorpstraat, de Fenixkerk bij de toren en de Kloosterkerk bij het Klooster, alle drie te Nieuwe Niedorp, en goed te belopen. Na wikken en wegen hebben de Martinus (‘t Veld) en Lucas (Winkel) zich niet in de route laten opnemen vanwege de ex-centrische ligging van beide, waardoor de afstand wellicht toch spelbreker zou zijn.
Daarom drie startpunten en tevens drie pleisterplaatsen. Ieder is welkom om twee aan twee en van Kerk tot Kerk te lopen. Het idee van een Emmaüswandeling gaat eigenlijk terug op Pasen, het verhaal van de opstanding van JC. Tegen de avond van die dag gaan twee leerlingen van Jezus te voet vanuit Jeruzalem naar hun huis in het dorpje Emmaüs. Ze zijn hevig teleurgesteld en diep bedroefd door de gewelddadige dood van hun meester: rabbi Jezus. Maar onderweg voegt zich een derde persoon bij hen. Ze raken in gesprek en worden door deze mysterieuze medereiziger op een nieuwe gedachte en een totaal ander spoor gezet. Ze raken kwijt wat hen belast en krijgen nieuwe hoop en ook een nieuw plan voor hun leven. Buitengewoon bemoedigd zijn ze, en zo keren ze terug naar Jeruzalem, om ook de andere leerlingen in hun vernieuwde hoop te laten delen.

Wandelen en stilstaan – twee aan twee

Vaak is het “hollen of stilstaan” met ons. Meestal rennen en draven, tot we niet meer kunnen en dan kom je tot stilstand, plof je in elkaar. Wandelen is echter een ACTIEVE vorm van Stilstaan. Niet je benen, maar mogelijk dat het wel een beetje stil wordt in je hoofd.
In de kerken die open zijn kun je ook letterlijk stil staan, stil worden, en stil zijn. Je kunt een kaarsje branden, iets opschrijven in een gebedenboek, of gewoon even stil zitten in een stoel of op een bank. En als je tot rust bent gekomen – of denkt: nou is het wel weer genoeg – dan kun je verder gaan, óp naar de volgende kerk.

De Emmaüsgangers uit het verhaal waren met z’n twee-en. Vandaar onze suggestie om ook twee aan twee te lopen. Daarmee is dan gelijk rekening gehouden met Coronaregels. Alléén lopen kan natuurlijk ook. Maar als je liever niet alleen loopt, vind je in de start/pleisterplaatsen misschien wel iemand die met je samen wil lopen.

Goed om te weten – stof tot overdenking, stilte en gesprek 
Als je regelrecht van b.v. de Fenix naar de Vermaning loopt ben je gauw klaar. Als je wat langer onderweg wilt zijn, kun je daarvoor zelf of samen een omweg-route kiezen. Daarbij krijg je een meditatie kaart mee, met enkele korte suggestie voor gesprek of om te overdenken.
Vriendelijk verzoek om een Mondkapje te dragen bij het binnentreden van een kerk en zolang als u zich (binnen het kerkgebouw) verplaatst.
Ook bij regen en storm zijn de kerken open, het zal vast geen drie uren lang regenen.

Tot slot: in elke kerk zijn exemplaren van het boek “In het voetspoor van de Emmaügangers” te verkrijgen (met teksten, geschreven en verzameld door Kees Maas in samenwerking met Annemiek Wijnker-Hoedjes). Hieruit de volgende zegenbede:

Zegen ons
en zegen de wereld
met licht en warmte
en een vermoeden van uw
aanwezigheid,

zegen ons
en zegen heel de wereld
met een vermoeden van goedheid
om anderen tot zegen te kunnen zijn.
Amen
.

Hartelijke Groet, namens de kerken,
Annie, Carla, Fokko, Hans, Marja, Toon en Waldemar

Pasen 2021.

Dit is geschreven op maandag ochtend 22 maart. De berichten over de lock-down zijn niet hoopvol dat er een versoepeling komt. Dit geldt ook voor het vieren in kerken, ook met Pasen.

Maar er zijn juist ook lichtpunten, we kunnen de Goede Week vieren in onze kerken. In de gehele Vijfhoek zijn er vieringen op deze bijzondere dagen die ons brengen naar de Paaswake welke via live-stream te volgen. En het hoogfeest van Pasen mogen vieren op 1ste Paasdag in een van onze kerken.

Dit vraagt van de vrijwilligers inspanning om deze Goede Week te kunnen vieren. Ik denk aan de kosters, zangeressen en zangers, organisten en pianisten, lectoren, misdienaars en stencilgroepen, en alle mensen die op de achtergrond hun bijdrage leveren. Dankbaar mogen wij zijn voor hun inzet en energie en tijd, zodat we echt Pasen kunnen vieren.

Zo staan we samen klaar om Pasen 2021 tot een heilzaam Pasen te laten zijn. In deze coronatijd heeft dat een dubbele betekenis. Jezus gaf zich voor de mensheid door te sterven aan het kruis en te verrijzen op de derde dag: Pasen voor ons heil. En wij mogen vieren in de hoop en het geloof dat het weer goed zal gaan in de wereld, dat het coronavirus geen vat meer op ons heeft; voor ons heil.

Toon Jorink, diaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *