De feesten die we vieren

BELOKEN PASEN:  Dit is de eerste zondag na Pasen.

Het betekent dat het paasoctaaf (acht dagen) wordt afgesloten. Beloken heeft met het woord luiken te maken dat sluiten betekent. Met beloken Pasen wordt dus de vreugde van Pasen afgesloten om over te gaan tot de orde van de dag.

We hebben met de Goede Week na de Paaswake onze veertig dagenvasten periode verbroken. Wie mee heeft gedaan met het vasten, ieder met zijn of haar eigen opdracht om iets te doen of te laten, niet te zwaar maar zeker ook niet te licht, heeft de vreugde hier van ervaren. (Gewoon lekker het gevoel te hebben dat je baas bent over je eigen wilskracht !)

Ons katholiek geloof beleven we met hart en ziel maar ook lichamelijk. Al onze zintuigen doen mee. Binnen het katholiek geloof nemen rituelen en symboliek een belangrijke plaats in. Als je echt in de beleving ga staan wordt het leven zoveel mooier en intenser.

Politiek en Pasen

Vanaf Witte Donderdag heb je het lijdensEvangelie haast van uur tot uur mee kunnen maken.

Nooit eerder ging politiek Den Haag zo religieus de Paasdagen in – “dagen van bezinning” noemde men die in parlementaire kringen. De liberalen maakten er hun eigen passiespel van, met Mark Rutte als Jezus, die verraden en gekruisigd werd om enkele dagen later weer te herrijzen. Althans, dat was toch de hoop van de liberalen. ‘Een Judaskus ‘noemde een VVD’er het besluit van Christen Unie voorman Gert-Jan Segers om niet meer in een coalitie met Rutte te gaan zitten. De woordkeuze is interessant, en niet toevallig natuurlijk zo met de Goede Week en Pasen toen deze grote crisis zich afspeelde. Er is slechts één iemand een judasstreek geleverd en dat is Pieter Omtzigt. Het christendom is zo verweven met onze cultuur en ons dagelijks leven. Nochtans, hoeveel mensen hebben nog het benul in Nederland van de betekenissen van de woorden die gesproken en geschreven zijn ?

In de Rooms Katholieke traditie vieren we Pasen tot Pinksteren. Christus opstanding is te groot om in twee dagen te vieren. Tot aan Hemelvaart horen we de opstandingsverhalen waar Jezus steeds verschijnt.

Vanaf Pasen is het veertig dagen later Hemelvaart en vijftig dagen voor het Pinksterfeest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *