2021 is voor Santiago de Compostela een Heilig Jaar

Volgend jaar, in 2021, is het opnieuw een Heilig Jaar in Santiago de Compostela. Voor veel pelgrims is dit een extra reden om de pelgrimsroute naar Santiago te wandelen. We weten nog niet wat de toekomst gaat brengen, maar als het even kan wil je volgend jaar natuurlijk op pelgrimstocht!

 

Drie groepen vanuit onze parochie in De Noord

Vanuit De Noord gaan we ook weer lopen Er zijn  twee groepen (15 personen elk). Een derde groep is in voorbereiding om te gaan en ook de jongeren van Virgiel hebben plannen om hun tocht te vervolgen waar ze in 2018 zijn geëindigd. Ook zijn er enkele mensen die alleen of samen gaan. Eigenlijk wel heel bijzonder voor een parochie. En als we de groep jongeren die naar Rome gaat er ook bij op tellen dan gaan er zomaar zo’n 80 jonge mensen pelgrimeren. Ieder op zijn eigen manier.  

Wat is een Heilig Jaar?
Santiago de Compostela viert een Heilig Jaar telkens als 25 juli op een zondag valt. Dit is namelijk de dag van de apostel Sint Jacob. Het vorige Heilig Jaar was 2010. Vier jaar geleden week men hier echter voor het eerst in 1200 jaar van af. In 2016 benoemde de paus namelijk ook dat jaar voor Santiago de Compostela als Heilig Jaar.

Traditie
In een eeuw vinden er 14 Heilige Jaren plaats. Dus dat het bijzonder is, is wel duidelijk! Maar waarom is het speciaal om in een Heilig Jaar de Camino te wandelen? In Santiago de Compostela viert men een Heilig Jaar al sinds 1426. Rondom 25 juli zijn er normaal gesproken dan ook allerlei festiviteiten in de stad. Als onderdeel hiervan ondergaat ook de immense kathedraal in de stad een transformatie. Dit gebouw heeft namelijk vele deuren, maar met één daarvan is iets bijzonders aan de hand. De Puerta del Perdón van de kathedraal in Santiago is altijd gesloten, behalve in een Heilig Jaar. Als je als pelgrim, in een Heilig Jaar, onder deze deur doorwandelt, ben je volledig kwijtgescholden van alle tijdelijke straffen. Mits je gebiecht hebt en ter communie bent gegaan.

Wanneer lopen onze groepen

31 mei – 7 juni 2021 de groep ‘jong van Geest op oude paden’. de groep van 15 personen vliegen op Bilbao en reizen dan door met de streek bussen naar het pittoresk plaatsje Estella Spanje. Waar zij twee jaar geleden zijn geëindigd.

28 juni – 05 juli 2021 de groep ‘gewoon bijzonder de Camino op’. de groep van 15 personen vertrekken vanaf het Franse bergdorpje  Saint-Jean-Pied-de-Port, over de Pyreneeë, Pamplona  tot Estella Spanje.

De derde groep heeft al wel de ticket geboekt rond de derde week mei 2021 en is nog in opbouw. Een paar vertrekken vanaf 01 mei 2021 en hun pelgrimage start in SaintJeanied-de-Port (F) en eindigt na 775 km in Santiago de Compostela (E).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *