Van afbraak naar verdere verfraaiing dankzij gemeente

Van afbraak naar verdere verfraaiing dankzij gemeente

Verbijstering door omhakken van beeldbepalende boom op het Caminopaadje


Een groep van 14 vrouwen en 1 man samen vormen de club ‘jong van Geest op oude paden’. Zij hebben een doorgang gemaakt vanaf de nieuwbouw/voetbalvelden naar het Sint Annaplein/kerk. Een prachtig paadje die de verbinding weer heeft hersteld – vooral waar ouderen heel blij mee zijn – als ze naar de kerk of supermarkt willen lopen. Of zomaar een klein ommetje willen maken. Een zogenaamd rondje om de kerk. Het is met vereende krachten, beschikbaar gestelde machines en met sponsors door eigen kracht schitterend geworden. Iedereen blij. Van het vroege voorjaar tot ver in september is er – elke dag – in toerbeurt het paadje onderhouden en zijn de plantjes water gegeven.
Het paadje is geïnspireerd op de camino Santiago de Compostela waar de groep een week heeft gelopen vanaf het Franse bergdorpje Saint Jean Pied de Port, de Pyreneeën over en dan zo verder via Pamplona en zoveel meer mooie eeuwenoude dorpjes.

Boom gekapt en het bankje er omheen verpletterd.

We wisten niet wat we zagen toen er foto’s op social media verschenen. Dit kan niet waar zijn. Hoe is het mogelijk ? Er staat een beeld bepalende boom met een gesponsord bankje erom heen. Die werd uit het niets omgehakt. Niemand wist hier iets vanaf. We waren nog blij dat er geen takken op het veld Mariakapelletje waren gevallen. Nu bleef het bij een verpletterd bankje. Het was een grote ravage. Het was een gezonde boom dat bevestigen twee hoveniers en een bomenspecialist die de volgende morgen daar bij toeval waren.

Dit had nooit mogen gebeuren vertelde de gemeente.

De volgende dag al kwamen er twee mensen van Openbare Werken van de gemeente om de schade op te nemen en hun spijt te betuigen. De gemeente gaf ruiterlijk toe dat dit fout is gegaan. Dat was mooi en groots. Dan kan je niet meer boos zijn. ‘Dit had nooit mogen gebeuren’ en ‘we gaan zorgen dat het nog mooier wordt in overleg met de initiatiefnemers’.  Het was een constructief en prettig gesprek. We hebben vooral veel waardering dat ze hun fout ruiterlijk toegaven en snel te zullen handelen. Vorige week dinsdagmorgen was er al een gesprek op het gemeentehuis met een afvaardiging van ons.

Wandelende mensen liepen langs.

Steeds liepen er mensen langs toen wij in gesprek waren bij het caminopaadje. Iedereen sprak hun afschuw er over uit. Niet wetende dat we in gesprek waren met twee mensen van de gemeente. Het was wel stoer dat de ambtenaren in gesprek gingen met de mensen en dat zij vertelden van de gemeente te zijn en hier zijn om de schade op te nemen en vooral om het te gaan herstellen en straks nog mooier te maken. Er kwamen ook nog twee dames die een lichtje gingen aansteken bij Maria. Het leek wel een voorop gezet plan en toneelstukje. Maar dat was het natuurlijk niet maar wel mooi dat het zo leeft bij iedereen. Vooral als zelfs jongeren via de social media zich er over uitspraken.

Jong van Geest organiseert…  wandeltocht op zondag 20 juni 2021. (door beperkingen vervalt zondag 25 april 2021

Waar de wind nog waait

Zondag 20 juni 2021. Wandelen door en langs de mooiste stukjes van De Noord                                                                                                                                

Met historische inkijkjes  en cultuur om van te genieten.                                

 

Deze bijzondere wandeltocht staat gepland op zondag 20 juni 2021. 

Door aanhoudende beperkingen en onzekerheden hebben we onze oorspronkelijke datum zondag 25 april 2021 laten vervallen.

We zijn al volop bezig het draaiboek op te zetten en verdere voorbereidingen.

In groepjes van 10 personen samen met een verkenner wordt er telkens vertrokken en onderweg komt u steeds weer wat bijzonders  tegen.

Er wordt inschrijfgeld gevraagd en voor kinderen is het gratis.

De opbrengst  is voor het onderhoud van de kerk.

Na afloop is er gelegenheid voor een drankje het liefst op het Sint Annaplein.

Als het weer dit toelaat.

 

Opbrengst van de wandeling  is voor onderhoud van de kerk.

Voorjaar 2020 stond de kerk voor groot onderhoud van €. 85.000,-.

Normaal voor een gebouw en ook voor dit monumentaal middelpunt van ons dorp.

Echter het kerkbestuur had minder dan de helft van het benodigd bedrag beschikbaar.

De belangrijkste zaken – die niet konden wachten – zijn opgepakt.

 Met deze sfeervolle wandeltocht hopen we uit de opbrengst te kunnen bijdragen voor het onderhoud.

Plannen maken.

De avonden die we hadden gepland met mooie onderwerpen kan nog steeds niet doorgaan

Maar we gaan wel verder met het maken van plannen.

Want er komt een moment dat het licht weer door de wolken zal breken.

En wie weet hoe snel die zal komen.

Met een klein groepje mensen zijn we ook onze voortzetting van onze  voettocht richting Santiago de Compostela  aan het uit te werken. Wat worden onze dag etappes; hoeveel dagelijkse kilometers; waar kunnen we een slaapplaats vinden; ons reisplan in Spanje naar de plaats van bestemming en terug naar airport  enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *