Er waren leuke plannen rond de inzegening van het caminopaadje met het H.Hartfeest eind juni.
Maar zoals zoveel meer activiteiten en initiatieven smoorde dit door het coronavirus.
Het is niet anders. Het komt ooit wel weer.
Maar wat wel door ging en is gerealiseerd, dat er een fraaie doorgang is gekomen met de naam ‘het caminopaadje’. Vrij naar een verwijzing naar de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.
Het initiatief kwam van een groep vrouwen die luisteren naar de naam ‘jong van Geest op oude paden’, die zelf een stukje van dit eeuwenoude pelgrim pad hebben gelopen.
Zij hadden vernomen dat onze ouderen hun verkorte route waren kwijtgeraakt en zijn hier mee aan de slag gegaan. Het resultaat is een pareltje voor ons dorp geworden.
Wat vooraf ging aan het Camino paadje
Vorig jaar juni 2019 vertrok de groep “jong van geest op oude paden” bestaande uit 14 vrouwen en 1 man naar Saint Jean Pied de Port. Een favoriete start van de pelgrimstocht richting Santiago de Compostella. Santiago is het einddoel wat we willen gaan lopen in verschillende etappes. Goed getraind en vol goede zin gaan we op pad. Wandelend door het landschap verbazen we ons na ieder bocht wanneer we weer een nieuw schilderij binnenlopen; de kerkjes die we bezoeken; de slaapplaatsen waar we verblijven en de vele ontmoetingen op ons pad beseffen we, dat dit alles toch heel bijzonder is.
Uiteraard wordt er onderweg veel gesproken, gelachen, gezongen en met hier en daar een traan.
De Camino lijkt in je bloed te gaan zitten. Het zorgt voor verbinding en daar willen we bij thuiskomst iets mee gaan doen. Zo hebben we het er over hoe mooi het zou zijn als we een eigen Caminopaadje in ons dorp De Noord (Heerhugowaard) kunnen aanleggen. Er ligt een afgesloten stuk grond naast de kerk. Een stuk grond met enorme wildgroei en een hek eromheen. Hier zou een Caminopaadje prima passen. Dan is er weer een doorgang naar de kern van het dorp, de kerk, de dagwinkel of gewoon een blokje om. Een mooi pittoresk paadje met een belangrijke functie voor de leefbaarheid in De Noord. Na thuiskomst worden deze plannen uitgewerkt en gaan we aan de slag. Snoeien, kappen, rooien, spitten en weer opbouwen. Er is verlichting en het hek gemaakt , schelpenpad en beplanting aangelegd, een Mariakapel geplaatst en een beeld van wandelschoenen in brons gegoten. Deze schoenen hebben gewandeld vanaf de Noord tot Santiago. Het eindresultaat is verbluffend. Dit Caminopaadje, rolstoel en rollater vriendelijk, nodigt uit om een rondje te gaan wandelen, met daarbij een plek voor bezinning, een kaarsje op kunnen steken bij de Mariakapel en ontmoeten van dorpsgenoten. En een prachtige aanvulling bij het monument wat afgelopen zomer bij de kerk is ingezegend genaamd “de bron van levend water”. Ook dit kwam voort vanuit een pelgrimstocht gemaakt door jongeren uit De Noord.
Passanten die neerstrijken op de zitbankjes aan de zuidkant van de kerk.
Het Sint Annaplein is met deze doorgang toegankelijker geworden.
Het plein wordt steeds levendiger. Wat ook opviel, hoeveel fietsers en wandelaars neer strijken op een van de zitbankjes aan de zuidkant van de kerk op een zonnige dag.
Vaak lopen mensen even de kerk in om een kaarsje aan te steken bij Maria of om even naar de stilte te luisteren.
Aan de zuidkant van de kerkmuur is een kleurig bordje gekomen die verwijst naar het fraaie caminopaadje met het Maria veldkapelletje en een pijl de andere kant op waar men verfrissend water kan drinken om de dorst te lessen. Uitnodigend dat er meer te zien is dan men van te voren zal hebben vermoed.
Veel dank aan :
Er is veel werk verzet. Veel mensen hebben zich hiervoor ingezet.
Natuurlijk de mannen van de vrouwen voor het zware werk en vaak ook de deskundigheid en machines die ze meebrachten.
- De Piusstichting die een subsidie heeft gegeven voor de aanleg.
De Piusstichting zet zich in voor ouderen en komt voort uit de zusters Augustinessen van Heemstede. Ook uit ons dorp zijn er verschillende ingetreden bij de zusters Augustinessen.
De zusters maakten zich vooral dienstbaar in hun eigen ziekenhuizen, bejaardenzorg.
- Peter Hoogland van HERAS hekwerken. De hekken brachten structuur en is mooi verwerkt.
- Loet van Veen. Die de wandelschoenen fraai heeft vorm gegeven.
- Het veld Mariakapelletje gekregen uit België en opgehaald door Nic Beers.
- De lantaarnpaal met het zachte licht is geschonken door Jan Stam.
- Michel Zuurbier voor de elektriciteit materialen, lichtschakelaar en aanleg zodat de verlichting van het paadje automatisch aan gaat wanneer het donker wordt.
- Het zitbankje om de boom is geschonken door Piet de Goede en Nico Koomen heeft het vakkundig geplaatst en verankerd.
- Siem en Nic Buter . sleuven graven op het kerkhof tot aan caminopaadje. Zo lukte het om de elektriciteitsaansluiting te maken voor de verlichting. Verder op twee hoeken van het kerkhof is nu elektriciteit zodat er eenvoudig een geluidsinstallatie aangesloten kan worden als bij een begrafenis de laatste woorden gesproken voor een dierbare.
Tenslotte
Dank aan de dames die niet alleen het initiatief hebben genomen maar het dagelijks ook zo mooi onderhouden met o.a. water geven. Dat was ook wel nodig met de warme zomerdagen.
We nodigen graag met name ouderen uit om dagelijks een klein ommetje te maken via het aangelegde paadje. En mocht u verder willen lopen er staat een richtingwijzerbord naar Santiago maar dan bent u nog wel even bezig.