De belevenissen van Lisa & Lisa naar Lourdes

Lisa Dekker en Lisa Veenstra hebben een lourdesgroep van ruim veertig personen van 11 – 16 september met enkele anderen mogen begeleiden.  Ook hulpbisschop van het bisdom Utrecht Mgr. Herman Woorts sloot zich enkele dagen bij de groep aan.

Wat hebben zij ervaren, welke indrukken hebben ze opgedaan, wat hebben ze van deze reis geleerd en wat hebben ze mee gekregen van Lourdes.

Hieronder het verslag die Lisa Veenstra heeft geschreven.

11-09-2019
2:15.. nu opstaan om naar Lourdes te vertrekken. Geen idee hoe onze tijd daar zal gaan zijn en wat we  kunnen verwachten. We staan er geheel open in. We hebben er onwijs veel zin in. 2 uur en 45 minuten in de auto op weg naar Maastricht, vanaf daar vertrekken we met het vliegtuig naar Lourdes.

De vlucht ging goed ook de reis met de bus naar het hotel ook. Het verraste me dat alles zo soepel verliep. We hebben alle koffers naar de juiste bussen gebracht en de mensen opgevangen en begeleid naar de bussen. Ook alle pelgrims die in een rolstoel zaten kwamen snel aan bij de juiste bussen.

Aangekomen bij het hotel eerst even geluncht. We eten hier 2x warm. In de middag is dit een 3 gangen maaltijd en in de avond een 4 gangen menu.

Na de lunch een opening Mis gehad in de rozenkransbasiliek. Dit was fijn omdat we zo de pelgrims en de medewerkers een beetje konden leren kennen.

In de avond hadden we niks. Het was een lange dag geweest en het was fijn om een goede nacht te kunnen maken.

12-09-2019
Een goede nacht gehad. Vandaag begon onze dag met een heilige Mis voor alle pelgrims en alle vrijwilligers in de ondergrondse kerk, de Pius X. Daarna zijn we met een klein groepje alvast langs de grot van Maria en Bernadette gelopen. Dit was voor veel pelgrims een emotioneel moment omdat velen van hen hier vaak kwamen met hun echtgenoot (die in veel gevallen er niet meer was). De meeste pelgrims waren ook heel open hierover waarom zij zo graag mee gaan op deze reis naar Lourdes en vooral wat dit voor hun betekent. Dit raakte mij vaak wel en het verwonderde mij ook dat zij ondanks vele tegenslagen toch nog doen wat zij leuk en belangrijk vinden in het leven.

Na de lunch hebben we een stadswandeling gemaakt. We zijn o.a. geweest naar de begraafplaats waar de ouders van Bernadette liggen, naar de beelden fabriek (waar alle beelden gemaakt worden) en naar het ouderlijk huis van Bernadette. Dit maakte veel indruk op mij. De omgeving en alle bezienswaardigheden zijn zo mooi.

In de avond de lichtprocessie gelopen. Dit was al helemaal indrukwekkend. Honderden mensen allemaal met een kaarsje in hun hand. Ondertussen klonk er mooie muziek wat gezongen werd door het koor die aan de voorkant van de kerk stonden opgesteld. We liepen met alle mensen over het plein, het hele plein was verlicht door alle mooie kaarsjes, het was echt adembenemend. Ik mocht deze lichtprocessie met een meneer mee lopen die in een rolstoel zat. Deze meneer was voor het eerst weer eens op vakantie sinds zijn vrouw was overleden. Ik haalde er veel voldoening en veel kracht uit om juist met deze meneer te mogen lopen, omdat hij wel wat steun en nabijheid kon gebruiken. Achteraf vertelde hij dat hij het heel erg mooi vond.

13-09-2019
Vanmorgen vroeg opgestaan voor een H.Mis bij de grot van Maria en Bernadette. Lisa en ik mochten tijdens deze viering de priesters en bisschoppen helpen bij de commune. We moesten een paraplu omhoog houden boven de priester zodat mensen wisten waar ze heen moesten voor de commune.

Na de H.Mis even met wat pelgrims naar de waterbron geweest waar alle mensen hun flesjes konden vullen met Lourdes water. Ook Lisa en ik hebben daar veel gebruik van gemaakt. Hierna zijn we meteen doorgelopen naar het zorghotel om daar met alle pelgrims (450 personen) een Nederlandse kop koffie te drinken met een Nederlands koekje. Het was bijzonder om te zien, zoveel mensen bij elkaar. Er hing ook een gezellige sfeer.

Na de lunch hadden we de sacramentsprocessie waar we met zijn allen aan mee gingen doen. Honderden mensen deden met deze processie mee. Ook dit was weer erg indrukwekkend. De processie eindigde in de Pius X kerk. In deze ondergrondse kerk passen zo’n 25.000 mensen in. Op het moment dat wij er waren zaten er ongeveer 15.000 mensen. Wat heel bijzonder was dat alle mensen heel stil waren. Er werd niet gesproken.

In de avond na het eten heb ik nog even een mevrouw geholpen met het uittrekken van haar steunkousen en met het in smeren van haar benen. Lisa en ik waren niet alleen vrijwilligers voor het duwen van de rolstoelen maar ook voor de verzorging van de mensen. Toen ik klaar was ben ik samen met Lisa nog even naar de lichtprocessie geweest om het einde nog even te bekijken van bovenop de kerk, weer erg mooi. Daarna hadden we feestavond met alle vrijwilligers en hebben we met z’n alle even een drankje gedaan.

14-09-2019
In de ochtend de kruisweg gelopen. Waar langs alle 17 staties zijn gelopen. De kruisweg was een mooie ervaring. De pelgrims kregen de kans om een stukje van het verhaal voor te lezen voor de groep. Veel mensen wilde dit wel doen. De interactie maakte het ook leuk. Bij elke statie werd er een gebed gedaan. Lisa en ik kunnen ondertussen ‘het onze Vader’ dromen.

In de middag hadden we even een moment voor ons zelf. We hadden de kans om naar Pastoor Kees te gaan voor een presentatie over Maria en Bernadette of we hadden vrije tijd. Lisa en ik kozen voor wat vrije tijd en hebben wat winkels bezocht. Verder in de middag nog even gepraat met wat pelgrims om ze nog beter te leren kennen.

In de avond hadden we een H.Mis in de Pius X kerk met alleen de pelgrims vanuit Nederland. In deze kerkdienst kreeg ik de kans om het Ave Maria te zingen. De priesters en de bisschop hadden een lach op hun gezicht en sommige mensen werden emotioneel. Ik was ontzettend aan het genieten van het moment!

15-09-2019
Vandaag in de ochtend zijn we vroeg vertrokken voor een kerkdienst in de sint Bernadette kerk. Ook nu was het weer zo dat alleen de Nederlandse pelgrims aanwezig waren. In de middag gingen we opsplitsen in 2 groepen. De ene groep ging naar de bioscoop om een film te kijken over Bernadette en de andere helft van de mensen ging op een excursie mee naar de Pyreneeën. Lisa en ik gingen natuurlijk mee op excursie. En wauw! , wat was dit gaaf. De busreis erheen was door de bergen. We hebben mooie dingen kunnen zien. We stopte uiteindelijk in een dorpje om daar wat winkels te bekijken en om wat rond te wandelen. Super mooie omgeving en een mooie ervaring.

In de avond hadden we uitgebreid gegeten. Na de maaltijd zijn alle souvenirs gezegend en heb ik nog een keer het Ave Maria mogen zingen om onze laatste gezamenlijke maaltijd mee af te sluiten. Weer was het hele restaurant stil en iedereen was erg enthousiast.

Na het eten zijn we naar de sint Bernadette kerk geweest voor een laatste afsluitende viering voor alle pelgrims. Laat in de avond zijn wij nog even met alleen het team naar de grot geweest om daar nog even een momentje te hebben met z’n vijven. Het was (als ik voor mezelf spreek) een emotioneel moment. In de gehele week maak je mooie dingen met elkaar mee en geniet je samen van de reis en ineens sta je weer op het punt om naar huis te gaan. Deze reis was bijzonder voor me en maakte veel in me los. Zelf heb ik ook momenten even alleen rondgelopen door Lourdes om bijvoorbeeld een kaarsje op te steken voor familie. Dit soort momenten waren emotioneel en te gelijker tijd zo fijn.

16-09-2019
Vandaag terug naar huis. Terug in de bus, dan weer vliegen en uiteindelijk weer belanden in mijn eigen bed, ook wel iets om weer naar uit te kijken. Wat ga ik iedereen missen. Het leuke, vooral gezellige team waarmee we zo goed konden samenwerken. De leuke pelgrims waarmee we veel gelachen hebben, en waarvan we nu de adressen hebben om contact te blijven houden het komende jaar en natuurlijk alle mensen die we tijdens deze reis hebben mogen ontmoeten.

Het was een onvergetelijke reis waar ik zeker nog vaak aan ga terugdenken. Mocht de mogelijkheid er zijn ga ik volgend jaar zo weer mee voor nog zo’n reis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *