Ondanks dat de veiligheidsregio het vieren van Sint Maarten hadden afgeraden was het toch mooi dat nog zoveel kinderen langs de deuren kwamen met een lichtje en het zingen van een Sint Maartenlied. Veel mensen hadden uitnodigend extra verlichting gemaakt of een lantaarn met een brandende kaars bij de deur gezet zodat kinderen wisten dat ze welkom waren. Natuurlijk zijn er kwetsbare mensen die geen risico mogen nemen en daarom was dit een goede oplossing en konden de kinderen toch keuvelend met hun lampionnetje zingend langs de deuren. Het zijn deze momenten die iedereen zich zeker nog kan herinneren. Wat hadden we er zin in en dan bij thuiskomst je snoep sorteren en in trommels doen. Het is maar zo’n korte periode in een kindertijd die we, als het ook maar enigszins even kan, niet voorbij mogen laten gaan. Daarvoor is het te kostbaar in een kinderleven. Nog een herinnering van Sint Maarten wat me ook nog bij is gebleven was dat we bij iemand een appeltje kregen i.p.v. snoep. Daar waren we niet zo blij mee en toen we terug over het bruggetje liepen viste we de appel uit de snoepzak en gooide die in de sloot. Ons groepje waren niet de enige die dit deden want de volgende morgen toen we naar school liepen dreven er vele appeltjes bij elkaar in de sloot. De appelgever was toen zijn tijd al ver vooruit.
Sinterklaas
Een ander feest wat voor elk kind een spannende tijd vol verwachting is, is het Sint Nicolaasfeest. Als je Sint Nicolaas met zijn Zwarte Pieten bij de intocht zag aankomen was je altijd vol ontzag en waren al je praatjes en bravoure even weg. Later in de weken die volgden kwam Sint en Piet op school en ook bij de jeugdbeweging. Sint had zijn grote boek mee en je hoopte maar dat jij daar dan niet in stond. De zwarte Pieten die zo lenig waren en ook een beetje gek deden. De intocht van Sint en Piet is dit jaar voor de eerste keer afgelast. Dat is vooral voor de kinderen ontzettend jammer dat ze dit moeten missen. Maar hopelijk zullen Sint en Zwarte Piet wel op school komen. Daar zal het schoolteam zeker wel iets creatiefs op weten te verzinnen. Gelukkig kunnen we ook nog schoentje zetten en er is pakjes avond misschien wel met rijmen en surprises. Vroeger werd er bij ons stoeltje gezet. Voor dag en dauw kwamen we uit bed om te kijken of zwarte Piet het versierde stoeltje al had gevuld met kadootjes. Daar stonden we dan met onze pyjama pakjes aan glunderend te kijken naar ons gevulde stoeltje.
Advent
Op zondag 29 november begint ook de Advent. Dit is de aanloopperiode naar kerstmis. De naam advent komt van het latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest: dit is het feest waarbij de geboorte van Jezus wordt herdacht.
De advent wordt symbolisch zichtbaar gemaakt door een adventskrans waarop vier kaarsen staan.
De adventskrans hangt bij ons vooraan in het gangpad van de kerk. Elke zondag wordt een extra kaars aangestoken. Op de laatste zondag voor kerst branden dan alle kaarsen.
De advents kaars(en) wordt altijd aan het begin van de viering aangestoken. De koster probeert met zo’n lange stok de kaars hoog in de lucht aan te steken en soms is dat nog een heel gehannes tot hilariteit van de kerkgangers. Met kerstmis branden alle vier kaarsen van de adventskrans wat licht en warmte uitstraalt. Veel huisgezinnen hebben ook een adventskrans met vier kaarsen of waxinelichtjes maar dan op de salontafel als kerstdecoratie. Bij ons staan vier stevige kaarsen op een kast. Zo doet iedereen het (of niet) op zijn eigen manier om toe te leven naar het grote feest van christus geboorte. Kerstmis is een echt mooi huiselijk feest met je naaste familie en/of met vrienden en geliefden.
Coronatijd
Corona is een tijd van distantie, van afzien van samenkomen en van omhelzen. Dat strookt helemaal niet met ons mensen en zeker ook niet met de feesten van Sint Nicolaas en Kerstmis die we met elkaar willen gaan vieren. Dat afstand houden klinkt als vloeken in de kerk, want vieren doe je niet alleen dat doe je samen.
Zo ook het samen komen in de kerk. Geloven doe je in gemeenschap en geloven doe je met hart en ziel, met lijf en leden. Onze tijd mag nog zo geïndividualiseerd zijn, geen mens kan zijn bestemming, zijn geluk vinden zonder andere mensen. Paus Franciscus zei het onlangs nog zo indringend tijdens zijn preek. ‘Wij mensen hebben elkaar broodnodig, ja meer dan brood, want een mens leeft niet van brood alleen, maar meer nog van communio die leven schept en schenkt. Het virus dat ons deze dagen zo in het nauw brengt, laat ons dat sterk voelen, juist omdat we afstand moeten houden.
Blijf omzien naar elkaar, hou elkaar in deze tijd een beetje extra in de gaten.