Wat was het leuk om dit te organiseren met elkaar.
Het ene idee na het andere werd naar voren gebracht voor onze culturele wandeltocht met historische inkijkjes.
Iedereen pakte iets op en het organiseren liep eigenlijk vanzelf.
Oh ja, merkte iemand van de groep op ‘we moeten natuurlijk goed voor de dag komen, het caminopaadje moet er pico-bello uit komen te zien’. Een oproepje in de jong van Geest app en iedereen draafde weer op. De een had een paar uurtjes in de middag en een groepje in de avond en zo waren alle vuiltjes weer weg.
Want…. de laatste meters werden de wandelaars natuurlijk over het caminopaadje geleid.
Wandelaars en paardenkoetsen passeren elkaar. De koeien van de zonen van Cor Borst kijken hun ogen uit.
Een grote bedrijvigheid op het Sint Annaplein
Afgelopen zondag was het een bedrijvige dag in de parochie. Er was van alles te doen.
We denken zelfs , (zonder bescheiden te zijn) een van de eerste grote evenementen weer in onze regio. Er was een grote animo om te wandelen maar ook was er veel animo voor de paardenkoetsen.
Direct na de H. Mis konden de wandelaars tussen 11.00 – 12.00 uur starten in groepjes om de culturele wandeling met historische inkijkjes te wandelen. Zij kwamen door de mooiste stukjes van ons dorp, gedeeltelijk dwars over weilanden enz.
Zeg maar door en langs de de highlights van DE NOORD, maar dan een tikkeltje anders.
Allemaal in het rijtuigje. Kees Rood is de koetsier.
Even na 11.00 uur kwamen ook de paarden koetsen, paarden tram en zelfs ook een huifkar het
Sint Annaplein oprijden.
Deze paarden koetsen werden ingezet voor een rondrit door het dorp en buitengebied.
Bestemd voor de ouderen onder ons, die minder ter been zijn geworden.
Zo was er aandacht voor alle generaties. Van jong tot oud.
Er waren zoveel aanmeldingen dat er zelfs ook nog een auto uit 1909 op houten wielen moest worden ingezet. Pieter de Goede (4e generatie) was de chauffeur.
Ook voor de ouderen was er eerst om 11.00 uur koffie drinken met elkaar om daarna de koets in te gaan.
Misschien was de rondrit voor de ouderen nog wel het allermooiste. Wat gunnen we het deze mensen graag, want na zo’n lange periode van coronabeperkingen, eindelijk weer eens iets leuks. Het werd een lange rondrit van ongeveer 1,5 uur. Het was heerlijk weer. De tafels en stoelen stonden klaar zodat bij terugkomst iedereen nog even iets kon drinken. Verse koffie was er weer gezet en als je daarna nog een ander drankje wilde drinken dan kon dit ook. Er was zoveel dankbaarheid. Een mevrouw bedankte en gaf de opmerking die eigenlijk alles vertelde wat we gemist hebben door de beperkingen. Ze zei ‘ik ga nog op verjaardag. Nu heb ik eindelijk weer eens wat te vertellen’.
Pater Jan Molenaar, die op de bok zat van de paardentram naast koetsier Joop Schuit, schreef: gisteren deed me terug denken dat ik na min priesterwijding in een laudauwer werd binnen gehaald. Nogmaals, Goed gedaan allemaal.
Het Sint Annaplein was gezellig vol zoals een ‘Brink’ bedoelt is.
Op het Sint Annaplein bruisten het van wandelaars, die eerst een kop koffie kregen aangeboden met wat lekkers. (alle dames zijn zelf aan het bakken gegaan van cake, appeltaart en krentenbrood).
De paarden met koetsen op het plein die ongedurig stonden te wachten tot ze mochten rijden.
De koetsiers hadden hun zondagse pak aan en een mooie hoed op.
Lange rijen voor een ijsje bij Piet De Goede. ‘Een ijsje van Piet, betaal je niet’.Op de achtergrond Carola, Ineke en Niek met de Mook, die liederen ten gehore brachten.
Maar voorafgaand gebeurde er nog iets bijzonders.
In de H. Mis van 10.00 uur hebben 14 pelgrims de reiszegen mogen ontvangen. Het is de groep gewoon bijzonder de Camino op.
Zij vertrekken op maandag 28 juni naar Spanje om de volgende dag af te reizen naar Saint Jean Pied de Port waar hun pelgrimstocht gaat beginnen. (om jaloers op te worden)
Heel veel dank
- Heel veel dank voor alle donaties. Want we hopen natuurlijk wel een mooi bedrag op te halen voor ons goede doel : groot onderhoud van onze monumentaal kerkgebouw.
- Voor alle mensen waar we over hun land mochten wandelen.
- Alle medewerking die we van iedereen kregen.
- De Materialen en bootje die we nodig hadden om droog over de slootjes te kunnen lopen. (zonder natte seik)
- Onze artiesten, de mensen die stempelden , een appeltje uitdeelden; een snoepje gaven.
- Onze ijscoman Piet de Goede ‘IJs van Piet kost niets ‘.
- Voor het gebruik van toiletten onderweg (Marco van Uden en de Roef van de Sint Joris Zeeverkenners.)
- Het dorpshuis waar we gebruik mochten maken van de toiletgroep en de faciliteiten.
- De jongeren van Virgiel die de dorstige mens voorzagen bij terugkomst.
- De koetsiers met hun paardenkoetsen en trams; Zoon Pieter de Goede met een auto uit 1909 om de laatste aanmeldingen ook nog op de rondrit mee te kunnen nemen.
- Wie waren onze koetsiers: Joop Schuit met de Paardentram; Jan Dudink met de koets; Kees Rood met de huifkar, Lisanne Borst en Anouk Duijn met de koets van opa Cor, Pé Overtoom en bijrijder Thijs Zwemmer met een koets; Dirk Dudink en Peter Visser met koets.
Wandelen door en langs de mooiste stukjes van De Noord
We liepen over boerenerven en zagen ons dorp zoals we het nog nooit hebben gezien.
Er waren borden onderweg waarin uitleg werd gegeven van de historie van waar we liepen en er was cultuur om van te genieten. De eerste stempel was voorbij, een pittoresk boerderijtje op een weiland.
De tocht liep gedeeltelijk ook dwars over akkers en door landerijen. Onderweg kwamen we op een weiland boswachter Snip tegen. Onze vogelaar en als je goed luisterde hoorde je een of andere exotische vogel. Tenminste dat wilde hij ons laten geloven. We hadden net als op de Camino een stempelkaart mee. En we kregen een mooie stempel van een vogel van onze boswachter Snip. Op de boerenplaats bij Marco van Uden was er gelegenheid om even naar het toilet te gaan en een klein marsje te ontvangen en natuurlijk een stempel deze keer van een koe.
Aangekomen bij de Sint Joris zeeverkenners clubgebouw De Roef stond Piet de Goede. ‘ Een ijsje van Piet kost niets’ onderwijl, likkend aan ons ijsje, konden we genieten van liederen ten gehore gebracht door Carola, Ineke en Niek van de toneelvereniging. Even verderop werden we gewaarschuwd voor ‘de bullebak van De Noord ‘!!!. Ron Bakker zong daar het lied van de Bullebak. En wat bewoog daar in de sloot ?????
We volgen de ijzeren hoefijzers in de grond en kwamen op een grasdijk. De weg overstekend kwamen we langs Stoop tuinmachines. Wat veel historische feiten liggen verscholen rond de Smeugel. Met die wetenschap liepen we verder en kwamen uit bij de voormalige fruittuin van Jonker en natuurlijk kregen we van de vrouw des huizes een lekker appeltje en ook weer een stempel. We zouden in eerste instantie met de boot over het water gaan om achter bij Niek Groot uit te komen maar daar is uiteindelijk toch maar een bruggetje voor aangelegd. Het bootje was wel wat wiebelig (!) en met nog een geheim paadje kwamen we uiteindelijk via het Caminopaadje uit op het Sint Annaplein. Wat hebben we van een mooie tocht genoten.
De wandeltocht was ongeveer 13 km maar we hebben het eigenlijk niet gemerkt dat we zoveel hebben gelopen door het afwisselend landschap en de dingen die gebeurden. Wij kwamen ogen tekort.
Bij aankomst op het Sint Annaplein
Kregen we onze laatste stempel van de jongeren van Sanctus Virgilius. Toen was onze kaart vol. Voor de kinderen was er limonade.
Er was ook voor ons nog gelegenheid om een drankje te doen.
Voor de ouderen die terugkwamen van de rondrit met de koetsen waren er stoelen gereserveerd zodat zij, wie dit wilde, nog even iets drinken en konden napraten.
Ook was er gelegenheid (en nog steeds) voor het goede doel: flessen Camino jong van Geest wijn te kopen in de kleuren rood, wit en rosé. Ook was er Virgilius blond en tripel te koop waar de opbrengst ook bestemd is voor het goede doel
Opbrengst van de wandeling is voor onderhoud van de kerk.
Voorjaar 2020 stond de kerk voor groot onderhoud van €. 85.000,-.
Normaal voor een gebouw en ook voor dit monumentaal middelpunt van ons dorp.
Echter het kerkbestuur had minder dan de helft van het benodigd bedrag beschikbaar.
De belangrijkste zaken – die niet konden wachten – zijn opgepakt.
Met deze sfeervolle wandeltocht hopen we uit de opbrengst te kunnen bijdragen voor het onderhoud.
Wie er zondag 20 juni niet bij kan zijn maar toch een bijdrage wil leveren in de vorm van een gift voor het kerk onderhoud stellen we dit op hoge prijs.( rekeningnummer: NL82 RABO 0357589564 t.n.v. AEM van Veen.). Samen als gemeenschap De Noord staan we sterk en zorgen we voor een goed onderhoud van de kerk.
De heerlijke Spaanse Camino jong van Geest wijn is nog steeds verkrijgbaar !
De groep Jong van Geest ontleent zijn inspiratie aan de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Daar in die streek worden de lekkerste druiven geteeld om er prachtige soepele wijnen van te maken. Het is waar o.a.de Rioja vandaan komt.
Wij hebben onze eigen Spaanse Camino Jong van Geest wijn. Zowel in Rood, Wit als Rose.
Prijs per fles is €.7,50. Een prachtig kadootje of presentje met een verhaal.
De opbrengst van de Camino wijn is ook voor het groot onderhoud van de kerk.
Bestel onze wijn en Virgilius blond of tripel.
We komen het graag bij u bezorgen.
Bestellen via Email: jongvangeest15@gmail.com of bel: 06-54978278.
De Camino wijn met een Noordender tintje op het etiket is verkrijgbaar in de smaken rood, rosé en wit. Opbrengst voor het goede doel.