O kom, o kom, Immanuël,
Verlos uw volk, uw Israël,
Herstel het van ellende weer,
Zodat het looft uw naam, o Heer!
Weest blij, weest blij, o Israël!
Hij is nabij, Immanuël!
Maak er een mooi 2021 met elkaar van.
Op het Sint Annaplein staat een moeder en kindbeeld. Het is moeder Anna en dochter Maria. Het beeld is op het Sint Annaplein gekomen als herinnering aan de Sint Anna kleuterschool die daar vroeger stond. Alle Noordenders geboren voor 1990 hebben daar hun eerste onderwijs genoten. Het beeld is rijk aan symboliek. Eén daar van is die van de generaties. De opdracht aan ieder van ons om kennis, geloof en liefde door te geven aan de volgende generatie. Geen gemakkelijke taak en een levenslange opdracht. Moeder Anna heeft een boekrol in haar hand daar in staat in Hebreeuwse letters het woord עִמָּנוּאֵל wat betekent Immanuel. God met ons.
Stille nacht.
Kerstmis was er een van onzekerheid en onduidelijkheid. Maar een ding was wel duidelijk: Het grote Adhoc koor van knoestige mannenstemmen en frivole damesstemmen die elk jaar zingen in de viering op tweede kerstdag in onze H.Hartkerk zou geen doorgang kunnen vinden door de pandemie beperkingen. Dus een alternatief bedacht. Uit de nieuwe groep vormselbegeleiders waren vier jonge dames en vier jonge heren en een pianist gerekruteerd om in een mini bezetting op tweede kerstdag te zingen en de kerk gevuld met 30 jongeren. Vier weken lang hebben ze o.l.v. Anneke Breukel gerepeteerd. Ze hadden er lol in. Verschillende kerstliederen waren voor hun onbekend. De warme chocolademelk was lekker. Toen ging ook de tweede kerstdagviering niet door maar mogelijk mochten zij zingen in de kerstnacht. En zo geschiede… een livestreamviering met 30 jongeren in de H. Hartkerk uit de vijf parochies. Onze lectrice Mandy had een drukke taak en deed het uitstekend. Uit elk van de vijf parochies droeg een jongere een beeld naar de kerststal en uit elke parochie las iemand hun eigen misintenties voor. Het waren mooie livestream beelden en het was thuis dan ook goed te volgen. Al is het wel gek dat we een maaltijd hielden met een goed glas wijn zonder eerst naar de kerstnachtmis te zijn geweest. Hoe anders kan alles lopen.
Op een moment dat wij nog van niets weten is de engel al gezonden en bracht ons een goed ingestudeerd koor van jongeren.
De feesten die we vieren
Op 6 januari vieren we het feest van Drie koningen. Op deze dag vieren de christenen het bezoek van drie wijzen aan het kind Jezus in Bethlehem. Een wonderlijke ster heeft hen tot hem geleid. Onlangs was er nog een item hierover op de nieuws journaals. Twee sterren kwamen bij elkaar en dit gebeurt slechts en keer in de zoveel honderd jaar. Ze verwezen in het nieuwsitem ook dat dit mogelijk de ster is geweest die de wijzen de weg wees. (ze hebben kunnen vaststellen in de berekeningen). Bijzonder toch ?
De namen van de drie ‘koningen’ zijn: Gaspar, Melchior en Balthazar. Zij werden als vertegenwoordigers van de drie mensenrassen en van de drie toen bekende werelddelen aangezien. Bestudeer de beelden maar eens dan zie je het direct. Dit is in overeenstemming met het evangelie, immers niet alleen het oude Godsvolk, de joden, maar alle volken, dus ook de heidenvolken, zijn geroepen tot de heerlijkheid van het beloofde Godsrijk.
feesten
Rond het feest van ‘Driekoningen’ bestaan er van oudsher vele volkse gebruiken. Een aardig gebruik is dat de kinderen op of rond ‘Driekoningen’ – verkleed als Gaspar, Melchior en Balthazar – van huis tot huis Driekoningenliederen gaan zingen en hiervoor van de toehoorders wat zakgeld of snoep krijgen. Vooral in delen van Brabant. Een ander gebruik is het houden van volkse spelen en optochten. In sommige streken in Vlaanderen is het Driekoningenfeest uitgegroeid tot een carnavalesk, uitbundig volksfeest.
wie vind de boon ?
Een gebruik in nog veel gezinnen is, dat men een boon stopt in het deeg van koek of oliebollen: wie de boon vindt in zijn koek of oliebol mag die dag koning zijn en het menu samenstellen. Ik herinner me nog dat op de troepenavond van gidsen, welpen of kabouters er altijd drie bonen verstopt waren in een krentenbrood. De drie gelukkigen met de boon mocht het programma van de volgende keer samenstellen.
na drie koningen is de kersttijd afgesloten.
Met dit feest wordt ook de kersttijd besloten. Na het feest van Drie Koningen op 6 januari worden de kerstspullen weer opgeborgen. Het is het einde van de kersttijd.